Sony má rekordní ztrátu

Sony

Sony Zdroj: profimedia.cz

Japonský výrobce elektroniky Sony vykázal v loňském fiskálním roce rekordní ztrátu 457 miliard jenů (111,8 miliardy korun) a ve ztrátě skončil již čtvrtým rokem za sebou. Na hospodaření firmy mají negativní dopad ztráty televizní divize a silný jen. V letošním roce však společnost podle dnešního prohlášení očekává návrat k zisku.

Provozní ztráta za rok od konce března činila 67,3 miliardy jenů. Byla tak nižší než odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří čekali ztrátu 95 miliard jenů. Nejnovější ztráta je horší než v roce 1995, kdy Sony vykázala ztrátu po koupi hollywoodského studia Columbia Pictures. Tržby se snížily o téměř deset procent na 6,5 bilionu jenů.

Firma se potýká s problémy hlavně kvůli ztrátové výrobě televizorů a silné konkurenci na trhu se spotřební elektronikou. Nový generální ředitel Kazuo Hirai proto přistoupil k masivnímu snižování nákladů a propouštění, které má vrátit k zisku hlavně problémovou televizní divizi. Posílit chce také ve výrobě fotoaparátů, herních přístrojů a chytrých telefonů. Šéf koncernu Sony Kazuo HiraiŠéf koncernu Sony Kazuo Hirai | ctk

Nový generální ředitel Kazuo Hirai

Problémy Sony zhoršily také škody po loňském březnovém zemětřesení a cunami, kdy firma neměla dostatek součástek pro výrobu. Další narušení výroby způsobily podzimní povodně v Thajsku.

Jak se vyvíjí kurz akcií Sony na burze ve Frankfurtu posledních pět let

Akcie SonyAkcie Sony | finanzen.net

V letošním fiskálním roce společnost očekává provozní zisk 180 miliard jenů. Analytici počítají se ziskem 173 miliardy jenů. Čistý zisk má činit 30 miliard jenů. Sony sází hlavně na chytré telefony a tablety a zisk má podpořit i oživení výroby po loňských neštěstích.

V samotném čtvrtém fiskálním čtvrtletí Sony hospodařila se ztrátou 255 miliard jenů a se ztrátou hospodařila již páté čtvrtletí za sebou. Tržby se však zvýšily o 1,2 procenta na 1,6 bilionu jenů.