Sony nemůže vyrábět nové konzole naplno. PlayStation 5 proto bude při vstupu na trh dražší než předchůdce

Nový DualSense pro PlayStation 5

Nový DualSense pro PlayStation 5 Zdroj: Sony

Nový DualSense pro PlayStation 5
Nový DualSense pro PlayStation 5
3
Fotogalerie

Sony plánuje v prvním roce vyrobit méně kusů své nové herní konzole PlayStation 5 než té s pořadovým číslem 4. Japonská technologická společnost plánuje i proto vyšší cenu při uvedení novinky na trh.

    Sony by proto mělo do března 2021 vyrobit pět až šest milionů kusů konzolí, což je méně, než když uvádělo na trh předchůdce, konzoli PlayStation 4, v roce 2013. Toho se za podobné období prodalo 7,5 milionu jednotek.

    Čtyřka by zatím mohla firmě pomoci překlenout období přechodu. Prodává se levněji, a to za 300 dolarů (respektive 400 dolarů v případě Pro verze). V důsledku pandemie koronaviru však může ještě dojít ke změnám.

    PlayStation 5 by měl stát mezi 499 až 549 dolary, tedy zhruba 12 500 až 13 800 korun. Cenovka je vyšší než v případě zaváděcích cen předchůdce zejména kvůli výkonné hardwarové výbavě a použitým součástkám. Agentura Bloomberg uvedla, že videoherní divize japonské společnosti hodlá novou prémiovější cenovou politikou vyvážit vysokou poptávku po novince a zároveň možné komplikace při její výrobě kvůli současné koronavirové pandemii ve světě. Design nejnovější konzole zatím znám není.

    Zaměstnancům Sony bylo doporučeno pracovat z domu a například představenstvo se nesešlo, aby schválilo plány na aktuální fiskální rok. Sejít se mělo původně v březnu. 

    Dodavatelé už začali zásobovat součástkami výrobní závody, které by měly započít v červnu masovou výrobu. V důsledku koronavirových restrikcí měli například inženýři ze Sony ztížené možnosti ohledně letů do Číny, aby přímo ve výrobních závodech doladili nastavení finální produkce. Sony se také už dříve veřejně vyjádřilo, že pandemie může mít dopad na vývoj herních titulů na novou konzoli.

    Letošní podzim a zima pak přinesou ve světě vyznavačů videoher střet mezi PlayStation 5 a Xbox One X. I Microsoft, hlavní konkurent Sony, připravuje novou konzoli. Kdo zvítězí, to se teprve uvidí.