Sony potvrdila rozsáhlé propouštění

Japonský výrobce elektroniky Sony potvrdil, že chce v letošním fiskálním roce snížit počet zaměstnanců o zhruba 10 tisíc, což představuje asi šest procent celkové pracovní síly společnosti. Firma rovněž představila nový plán na oživení. Cílem kroků má být snížení nákladů a návrat k ziskovosti. Oznámil to dnes na tiskové konferenci nový generální ředitel Kazuo Hirai.

Firma se potýká s problémy hlavně kvůli ztrátové výrobě televizorů a silné konkurenci na trhu se spotřební elektronikou. V úterý Sony více než zdvojnásobila odhad ztráty za loňský fiskální rok do konce března 2012 na 520 miliard jenů (121,1 miliardy korun), v únoru počítala se ztrátou 220 miliard jenů.

V letošním roce Sony očekává mimořádné náklady na restrukturalizaci 75 miliard jenů. V televizní divizi chce v příštím fiskálním roce snížit fixní náklady o 60 procent a provozní náklady o 30 procent.

V rámci plánu na oživení chce firma nadále posilovat v oblasti digitálního zobrazování, hrách a mobilní komunikaci. Zaměřit se hodlá i na nové, strategické oblasti, jako zdravotnické vybavení.

Nejnovější propouštění je již třetím velkým snižováním počtu zaměstnanců ve firmě za posledních šest let. Finanční ředitel Masaru Kato však již na počátku tohoto týdne poznamenal, že zhruba polovinu oznámeného snižování stavů budou tvořit zaměstnanci, kterých se firma zbaví prodejem chemické divize a výroby tekutých krystalů, napsala agentura Reuters.

Sony za loňský rok vykáže ztrátu již čtvrtým rokem za sebou. Firmu trápí nejen slabý prodej televizorů, ale také silný jen. Loni mělo na hospodaření dopad také přerušení výroby kvůli povodním v Thajsku.