Soud EU zrušil pokuty za kartel pro Toshibu a Mitsubishi

Toshiba

Toshiba

Japonské společnosti Toshiba a Mitsubishi uspěly u soudu EU ve sporu s Evropskou komisí se stížností na pokutu za kartel. Tribunál podle dnešního prohlášení rozeslaného novinářům rozhodl o zrušení pokuty, kterou jim komise dala v roce 2007 za podíl na kartelových dohodách týkajících se plynem izolovaných spínacích přístrojů, které používají energetické společnosti.

Brusel tehdy kromě těchto dvou firem potrestal i další podniky za to, že se podle něj domlouvaly na koordinaci svých aktivit ve světě. Mimo jiné si vypracovaly systém podílů na trhu, které každá skupina mohla mezi své členy rozdělit, podotkl dnes soud. Pokuta pro Mitsubishi činila 118,58 milionu eur, pro Toshibu 90,90 milionu eur. Pokutu vůči další japonské firmě Hitachi ve výši 50,4 milionu eur soud nechal ve stejné výši, jakou určila komise. V případě společnosti Fuji trest snížil z 2,4 na 2,2 milionu eur.

Soud sice dnes potvrdil, že se oba zmiňované japonské podniky účastnily kartelu, ovšem komisi vytkl metodu, jakou stanovila výši pokut. Problém byl v tom, že podle tribunálu komise porušila zásadu rovného zacházení, neboť zacházela s evropskými a japonskými výrobci rozdílně. Výsledkem tak bylo, že pro tyto zmiňované dvě firmy pokuty zrušil.

Evropská komise v lednu 2007 udělila pokutu celkem 750,7 milionu eur za kartelovou dohodu o cenách plynem izolovaných spínacích přístrojů deseti firmám. Kromě japonských společností se sankce týkala například i německého Siemensu, francouzských firem Alstom, Areva a Schneider a rakouské VA Tech.