Soud: Google porušil některá práva Oraclu

Google

Google Zdroj: Zive.cz

Porota v prvním verdiktu v soudním sporu mezi předními americkými technologickými společnostmi Oracle a Google rozhodla, že Google porušil některá autorská práva Oraclu na programovací jazyk Java. Neshodla se ale na tom, zda to bylo v rámci legálních možnosti, nebo zda šlo o nezákonné zneužití, za něž by musel Google zaplatit protivníkovi odškodné.

Pozorně sledovaný soud v San Francisku začal v polovině dubna a čeká se, že bude pokračovat ještě asi dva měsíce. První část soudního líčení se zabývala tím, zda operační systém Android, který vyvinul Google pro chytré mobilní telefony, neporušuje autorská práva Oraclu tím, že bez licence využívá jeho programovací jazyk Java. Druhá část líčení se bude zabývat žalobou Oraclu na porušení jeho patentových práv a v třetí části by měl soud vyčíslit případné škody a stanovit odškodné.

Otázka legálního využití jazyku Java je pro určení výše odškodného zásadní. Pokud soud rozhodne, že Google využíval aplikačních rozhraní Javy v souladu se zákony, firma nebude muset platit za porušení práv, kde se Oracle domáhá asi jedné miliardy dolarů (19 miliard korun).

Google již úspěšně zúžil patentové žaloby Oraclu, které původně požadovaly odškodné až 6,1 miliardy dolarů. Většina jeho nároků se týká už jen porušování autorských práv. Právníci Googlu rozhodnutí poroty napadli a vzhledem k neschopnosti dospět ke klíčovému verdiktu chtějí, aby soudce prohlásil řízení za zmatečné. Oracle verdikt přivítal a sdělil, že důkazy potvrzují, že Google o nutnosti získat k využívání nástrojů Javy licence věděl. Google naopak říká, že Oracle si inkriminované části Javy chránit autorskými právy nemůže, protože jde o „otevřený zdroj“, tedy veřejně dostupný software.

Oracle v srpnu 2010 zažaloval Google kvůli sedmi patentům a nároku na autorská práva k Javě. Minulý měsíc před soud v rámci líčení předstoupili i šéf Oraclu Larry Ellison a jeho protějšek z Googlu Larry Page.