Spor o reklamy. Prima na internetové O2 TV zatím zůstává, ale firmy řeší podmínky vysílání

V oblasti streamovacích služeb se chce prosadit i televize Prima.

V oblasti streamovacích služeb se chce prosadit i televize Prima. Zdroj: Profimedia

V oblasti českého internetového vysílání se rozhořel spor mezi televizní stanicí Prima a poskytovatelem internetové televize O2. Jde o peníze z reklamy, o něž Prima přichází kvůli možnosti přeskakovat reklamu, což placená televize O2 svým klientům umožňuje. Prima požaduje vypnutí této volby pod pohrůžkou stažení svých programů z vysílání internetové O2, což platforma odmítá.

Prostor pro řešení sporu se právě rozšířil o tři měsíce. Prima původně uváděla, že své vysílání z nabídky O2 TV hodlá stáhnout od března. Nově se termín řešení posunul na začátek června. Televizní stanice nabízí operátorům několik možností, jak funkci přetáčení čili přeskakování reklamy zákazníkům zprostředkovat.

„Rozhodli jsme se vyjít vstříc žádostem některých operátorů. Zavedení nového technického řešení je komplexní s ohledem na jejich platformy pro různá zařízení. Konečný termín zavedení nových pravidel pro omezení přetáčení obchodních sdělení stanovujeme na 1. června 2022,“ uvedl obchodní ředitel skupiny Prima Vladimír Pořízek.

Televize O2 nechtěla situaci hodnotit. „Stále jednáme o dohodě, zatím není nic jasné,“ popsal za O2 Hany Farghali.

Situace v oblasti placené internetové filmové zábavy se vyostřuje i v České republice. Jde o diváky i o peníze, protože streamovací služby zbrojí na situaci, až po odeznění pandemie část diváků od intenzivního sledování filmů a seriálů upustí a dá přednost jiným formám zábavy.

V Česku vede, co se týče streamovaného videa, Netflix, který má podle odhadů serveru Filmtoro půl milionu předplatitelů. Následuje HBO Go se dvěma sty tisíci a platforma televize Nova Voyo, kterou si předplácí zhruba 150 tisíc lidí.

V uplynulých letech nahrála provozovatelům streamovacích služeb paradoxně covidová pandemie. Lidé nechodili do společnosti a doma sledovali filmy a seriály právě prostřednictvím placených internetových služeb.

„Když situaci porovnám se stavem před rokem či dvěma, obliba tohoto formátu zábavy v Česku roste. Navíc má letos na trh proniknout další velký hráč Disney+. Za měsíc se spouští nový HBO Max, možná přijdou i nějaké další nové zahraniční služby. Do obsahu značně investuje i Voyo televize Nova,“ říká Tomáš Vyskočil, zakladatel specializovaného serveru Filmtoro, který se věnuje streamovacím službám.

Prosadit se ve streamování chce i televize Prima. V minulosti uvedla, že na projektu pracuje. „Veřejnosti bychom naši streamovací službu chtěli představit na konci roku. Bližší informace včas uvedeme,“ sdělila ředitelka komunikace TV Prima Gabriela Semová.

Změny má doznat i program Prima Cool. „Ten bychom v budoucnu rádi ve větší míře stavěli na vlastní tvorbě, která je českému divákovi bližší, v tuto chvíli tak pracujeme na jejím dalším rozvoji,“ dodala Semová. Televize se tak chystá na příchod služby Disney+, protože ta by si zřejmě ponechala práva na vysílání nových sérií populárního animovaného seriálu The Simpsons, který nyní vysílá Prima Cool.

„Nepovažoval bych to za přímý souboj, protože lidé, kteří si pořídí streamovací službu, a ti, kteří to sledují na Primě, jsou dvě poměrně zásadně odlišné skupiny. Prima by na tom mohla naopak vydělat, pokud prodá dabingy. Věřím, že tam dojde k nějakému zajímavému obchodu,“ upřesnil Vyskočil.

Služba Disney+ je dostupná v šedesáti zemích a brzy by mělo přibýt dalších padesát. Jednou z nich má být i Česká republika.