Spotify v Česku zdražuje všechny tarify. Vyúčtování bude nově posílat v korunách

Spotify

Spotify Zdroj: Reuters

Švédská streamovací služba Spotify oznámila zákazníkům v Česku plošné zvýšení předplatitelských cen. Všechny čtyři dostupné tarify Spotify Premium budou od září dražší o několik desítek korun. Například tarif Individual, který umožňuje poslech hudby bez reklam jednomu účtu, bude nově stát 169 korun měsíčně.

"Cenu předplatného zvyšujeme proto, abychom mohli pokračovat v investicích a inovacích naší nabídky produktů a jejich funkcí a přinášet to nejlepší prostředí," píše Spotify v e-mailu zákazníkům. 

Společně se zvýšením cen také Spotify začíná nově vyúčtovávat tarify v korunách. Dosud všechny platby společnost uváděla v eurech. "Napříště bude fakturace za předplatné Premium Duo zpracovávána v místní měně, což ti zajistí větší pohodlí i transparentnost," stojí v e-mailu.

Zvýšení cen se týká všech dostupných tarifů. Zmíněný Individual nově stojí 169 korun měsíčně, Duo pro dva uživatele přijde na 229 korun a rodinný tarif Family, ke kterému se může připojit až šest lidí bydlících na stejné adrese, stojí podle nového ceníku 269 korun měsíčně. Speciální tarif Student, jehož aktivace vyžaduje potvrzení o studiu skrze informační systém univerzity, bude stát 89 korun měsíčně. 

Jde tak o zvýšení ceny o několik desítek korun. Například za zmíněný tarif Duo, který nově stojí 229, platil zákazník před zdražením 7,99 eur. V přepočtu tedy zhruba 190 korun.

Společnost Spotify před několika dny zveřejnila hospodářské výsledky, které naznačují její pokračující růst. Platforma, která podle International Music Summit Business Report 2023 drží 31 procent celého trhu hudebního streamingu, vykázala v letošním druhém kvartálu meziroční nárůst počtu uživatelů o 27 procent na celkových 551 milionů. Z toho 220 milionů je platících, což znamená meziroční nárůst o 17 procent.

Na začátku letošního roku také společnost oznámila propuštění šesti procent zaměstnanců, což znamenalo 600 lidí po celém světě. Propouštění podle zakladatele a šéfa společnosti Daniela Eka nastalo v rámci organizační restrukturalizace, jejímž cílem je zvýšení efektivity či snížení nákladů. „V rámci tohoto úsilí a abychom naše náklady lépe sladili jsme učinili obtížné, ale nezbytné rozhodnutí snížit počet našich zaměstnanců,“ uvedl švédský miliardář a podnikatel.