Švédové staví neutronové centrum, česká firma získala už druhou stamilionovou zakázku

Neutronová laboratoř

Neutronová laboratoř Zdroj: profimedia.cz

Neutron
2
Fotogalerie

Třebíčská společnost Nuvia uspěla v dalším výběrovém řízení na stavbu výzkumného neutronového centra ve Skandinávii, dodá tam technologie za 100 milionů korun. Jde o projekt ESS (European Spallation Source - Evropský spalační zdroj neutronů) ve švédském Lundu, oznámil předseda představenstva společnosti Nuvia Martin Pazúr. Česká firma v tomto projektu už zkraje roku získala zakázku za 350 milionů korun.

První zakázka firmy Nuvia pro ESS se týká dodávky vodního chlazení a kompletní vzduchotechniky. "Nově zde dodáváme naši patentovanou technologii pro radiační stínění a konstrukční prvky v hodnotě 100 milionů korun," uvedl Pazúr.

Smlouvu firma podepsala s Ústavem jaderné fyziky Akademie věd ČR, který je oficiálním partnerem mezinárodního projektu ESS za Českou republiku. Zakázku Nuvia uskuteční do roku 2022.

Inovativní řešení radiačního stínění ze směsi speciálního betonu si Nuvia podle tiskové zprávy nechala patentovat před dvěma lety. Technologie byla prvně využita při výrobě velkokapacitního zařízení pro měření radioaktivního odpadu v ÚJV Řež.

"Běžně používaná stínění se vyrábějí z olova, které je drahé a navíc se jeho zásoby postupně tenčí," uvedla ve zprávě Larisa Dubská, ředitelka marketingu firmy Nuvia.

ESS je velkým projektem s mezinárodní účastí. Díky němu vznikne multidisciplinární výzkumné centrum založené na nejvýkonnějším zdroji neutronů na světě. Podle plánů začne neutronový zdroj pracovat zřejmě v roce 2019 a v plném provozu bude v roce 2025.

Otevře tak příležitost pro výzkum v širokém spektru oborů, jako je materiálové inženýrství, lékařství, energetika, částicová fyzika, molekulární biologie, chemie nebo ochrana životního prostředí.

Nuvia se specializuje na velké inženýringové projekty, komplexní služby, dodávky technologií, zařízení a informačních systémů pro jadernou energetiku, průmysl, vzdělávací instituce, výzkumná a lékařská pracoviště v ČR i v zahraničí. V Česku zaměstnává na 300 lidí a je součástí nadnárodní skupiny VINCI.