T-Mobilu se daří, ve čtvrtletí zvýšil zisk o desetinu

T-Mobile

T-Mobile Zdroj: Jan Sedlak

Mobilní operátor T-Mobile zvýšil v prvních třech měsících letošního roku o více než desetinu na 6,56 miliardy korun. Mírně rostl i provozní zisk společnosti a také počet zákazníků stoupl na 5,99 milionu korun. Společnost nově do svého hospodaření zahrnuje i výsledky provozovatele pevných sítí GTS, kterého koupila.

V prvním čtvrtletí dál rostl objem prodaných telekomunikačních služeb, ale zákazníci v průměru utratili méně. Tržby z mobilních služeb klesly o šest procent na 4,4 miliardy korun. Průměrný měsíční výnos na mobilního zákazníka (ARPU) meziročně klesl o sedm procent na 245 Kč, přičemž podíl nehlasových služeb stoupl o čtyři procentní body na rekordních 41 procent.

Za leden až březen zákazníci T-Mobile provolali v mobilní síti v průměru 154 minut měsíčně, což je o pět procent více ve srovnání s loňským rokem. Objem přenesených dat se zvýšil o 38 procent na téměř 3209 terabytů. Počet tarifních zákazníků se zvýšil o čtyři procenta na 3,52 milionu.

Konkurenční O2 v 1. čtvrtletí zvýšila konsolidované výnosy o čtyři procenta na 11,2 miliardy korun a zdvojnásobila čistý zisk na 1,2 miliardy Kč. Počet zákazníků se pohyboval kolem pěti milionů.

Společnost T-Mobile působí na českém trhu od roku 1996, od roku 2002 je součástí mezinárodní telekomunikační skupiny Deutsche Telekom. Největší evropský mobilní operátor oznámil zvýšení zisku před zdaněním za první čtvrtletí o 11 procent na 4,6 miliardy eur. Čtvrtletní tržby stouply o 13 procent na 16,8 miliardy eur.

Akcie Deutsche Telekom