Telefónica si uleví od dluhu

Telefónica

Telefónica Zdroj: telefonica.com

Španělská telekomunikační společnost Telefónica, matka tuzemské Telefóniky CR, spojí své kolumbijské aktivity a díky finanční spoluúčasti kolumbijské vlády si uleví od dluhu 1,3 miliardy eur.

Stoprocentní dceřiná společnost a provozovatel mobilní sítě Telefónica Moviles Colombia se sloučí s poskytovatelem pevných linek Colombia Telecomunicaciones, který je společným podnikem španělské skupiny a kolumbijské vlády, jež vlastní 48procentní podíl. Telefónica bude v nové společnosti vlastnit 70 procent, kolumbijské vládě připadne 30 procent s možností zvýšit svůj podíl o tři procenta v roce 2015. Nový podnik bude druhým největším poskytovatelem telekomunikačních služeb v Kolumbii.

Generální ředitel Telefóniky César Alberta doufá, že růst v Latinské Americe pomůže tržbám celé skupiny. Loni jí v tomto regionu stouply tržby o 14 procent na 29,2 miliardy eur, růst tržeb v samotné Kolumbii byl dvouprocentní na 1,56 miliardy eur.

Snižování dluhu Telefóniky, který počátkem roku přesahoval 50 miliard eur a jehož důsledky již dopadly do plánů dividendy, je v centru zájmu investorů a analytiků.