Telekomunikační divize PPF zvýšila zisk o desetinu

Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera.

Logo skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera. Zdroj: Michael Tomeš/E15

PPF Telecom Group loni zvýšila provozní zisk EBITDA o deset procent na 1,6 miliardy eur. Konsolidované výnosy skupiny, která zahrnuje operátory O2, CETIN a Telenor, meziročně vzrostly o 5,6 procenta na 3,3 miliardy eur, oznámila firma

K růstu přispěly všechny firmy skupiny, společně s příznivým vlivem jednorázových položek a posilování koruny vůči euru. Počet zákazníků mobilních operátorů ve skupině ke konci roku 2021 klesl meziročně o 0,3 procenta na 18,3 milionu, a to v důsledku prodeje aktiv v Černé Hoře.

„Očekáváme, že přechod na nový brand Yettel dá nový impuls pro další rozvoj našich maloobchodních operátorů v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku,“ uvedl generální ředitel PPF Telecom Group Ladislav Bartoníček.

Investiční náklady vzrostly v důsledku zavádění 5G sítí v Bulharsku, Česku, Maďarsku a na Slovensku meziročně o deset procent.

Skupina PPF koupila telekomunikační operátory Telenor v Bulharsku, Černé Hoře, Maďarsku a Srbsku v červenci 2018. Akvizice vedla k vytvoření telekomunikační divize pod názvem PPF Telecom Group, do které spadá i operátor O2 v Česku a na Slovensku a provozovatel sítí CETIN. Telenor v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku se od letošního března přejmenoval na Yettel. Telenor v Černé Hoře skupina loni odprodala. PPF Telecom Group má nyní v pěti zemích 12.000 zaměstnanců.

Skupina PPF je aktivní v 25 zemích. Investuje do řady odvětví, od finančních služeb přes telekomunikace, média, biotechnologie, nemovitosti až po strojírenství. Skupina vlastní aktiva 40,3 miliardy eur a zaměstnává celosvětově 80 tisíc lidí.