Telka, nový program Novy, chce nabízet zábavu i zpravodajství

TV Nova

TV Nova Zdroj: tv.nova.cz

Nový program Novy se podle žádosti jejího provozovatele jmenuje Kanál 7. Jedná se ale jen o pracovní název. Generální ředitel TV Nova v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že nový kanál se bude jmenovat Telka. Zaměřen bude na archivní pořady z oblasti dramatické tvorby, zábavy, zpravodajství a publicistiky. Uvedla to předsedkyně Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) Kateřina Kalistová.

O udělení licence k novému programu bude RRTV rozhodovat na některém z nejbližších zasedání RRTV. Plánovaná stanice má být podle šéfa Novy spuštěná v únoru.

Program s názvem Telka v minulosti prostřednictvím kabelového a satelitního vysílání provozovala společnost Digital Broadcasting Radima Pařízka, která provozuje čtvrtý multiplex. Právě v něm má být Telka šířena. Ve 4. multiplexu Nova vysílá také loni spuštěné kanály fanda a Smíchov.

Žádost o licenci na nový kanál předložil provozovatel Novy, společnost CET 21, v prosinci. Podle RRTV bylo ale nutné doplnit některé doklady podle zákona o vysílání. „Žádost společnosti CET 21 je již kompletní a žadatel byl pozván na ústní jednání, které se bude konat na následujícím zasedání,“ řekla Kalistová.

Dodala, že k projednání charakteru vysílacího schéma slouží právě nařízené ústní jednání. „Definitivní podoba programového zaměření a programové skladby bude tedy známa až po tomto ústním jednání,“ upřesnila.

Nový Kanál 7 bude sedmou stanicí skupiny Nova, do jejíhož portfolia volně šířených programů kromě hlavního kanálu patří Nova Cinema, na muže zaměřený Fanda a komediální Smíchov. Skupina Nova dále provozuje placené stanice Nova Sport a česko slovenskou verzi MTV. Kanál 7 má být stejně jako Fanda a Smíchov vysílán ve 4. multiplexu.

Nové programy letos plánují spustit také další televize. FTV Prima od 1. února zahájí vysílání dokumentárního kanálu Prima Zoom, který nabídne pořady o přírodě či historii z produkce BBC, National Geographic a Discovery. V září má odstartovat dětský kanál České televize s pracovním názvem ČT3. Nejistý je naopak osud loni v říjnu spuštěné TV Pětka, která po odchodu miliardáře Luboše Měkoty aktuálně hledá nového investora.