TikTok v USA tíží deadline a čínské regulace. Prodej aplikace se kvůli prověrce nestihne včas

TikTok, ilustrační foto

TikTok, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

TikTok je oblíbená sociální síť mezi mladými. Má čínské majitele, což vzbuzuje diskuze.
Indie zakázala téměř 60 čínských aplikací, včetně populárního TikToku
3
Fotogalerie

Čínská společnost ByteDance patrně nesplní lhůtu na prodej své aplikace TikTok, kterou do 20. září stanovil americký prezident Donald Trump. Vyjednávání se zájemci, například se společností Microsoft či Oracle, komplikuje omezení vývozu umělé inteligence, které ke konci srpna zavedlo čínské ministerstvo obchodu. Informovala o tom agentura Bloomberg s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Trump v polovině srpna nařídil, aby aktivity TikToku ve Spojených státech společnost ByteDance do 90 dní prodala. Pokud se tak nestane, hodlá tyto aktivity zakázat. Americký prezident tažení proti TikToku zdůvodňuje obavami, že čínské vlastnictví firmy představuje riziko pro národní bezpečnost, protože čínská vláda tak podle něj může získávat informace o amerických občanech.

Případnou dohodu mezi společností ByteDance a kupcem aplikace TikTok musí projít po čínském omezení vývozu umělé inteligence kontrolou tamních regulačních úřadů, které detailně projdou její technické a finanční aspekty. Podle jednoho ze zdrojů nebude tato hloubková kontrola krátká.

Microsoft a Oracle o koupi amerických aktivit TikToku i po regulačním zásahu Pekingu dále stojí, uvedly zdroje agentury Bloomberg. Zájemci ByteDance požádali, aby byl Peking ohledně nových opatření transparentní.

Obě strany by rády Bílému domu předběžnou dohodu předložily do konce měsíce. Učinit tak mohou ale až po jejím schválení Pekingem. Je také možné, že čínská společnost od prodeje odstoupí, protože pro ni nebude možné vyhovět americké a čínské vládě, zájemcům i akcionářům, napsal Bloomberg.