TV Barrandov už dluží téměř miliardu. Advokát vysvětluje, jak chce Soukup odvrátit hrozbu konkurzu

Jaromír Soukup

Jaromír Soukup Zdroj: Foto: P. Machan, Instagram

Společnost Barrandov Televizní studio (BTS), provozovatel TV Barrandov vlastněná Jaromírem Soukupem a Janem Čermákem, získala včera (v úterý 27. února) od soudu tříměsíční ochranu před věřiteli. Jak ukazuje zápis v insolvenčním rejstříku, firma je v platební neschopnosti – obchodním partnerům dluží téměř miliardu korun. Právník Jiří Koubek z advokátní kanceláře GT Legal v rozhovoru pro INFO.CZ vysvětluje, proč společnost nyní o ochranu před věřiteli požádala, co se bude dít dál i jakou mají věřitelé šanci domoci se svých pohledávek.

článek vyšel na info.cz

BTS požádala soud o ochranu před věřiteli, ten jí vyhověl. Co typicky firmy k takovému kroku vede?

Jak té situaci rozumím, BTS se snaží získat základní ochranu před věřiteli. Podle návrhu je zřejmé, že tam figurují dva „agresivní“ věřitelé, kteří se domáhají úhrady svých pohledávek skrze exekuční řízení, zároveň tam jsou poměrně výrazné spory s dodavatelem energií.

Moratorium, které nyní soud na majetek společnosti vyhlásil, umožní firmě získat čas a klid k tomu, aby připravila svůj již avizovaný reorganizační plán. Ochrana před věřiteli znamená, že tito věřitelé nemohou vůči společnosti individuálně vymáhat své pohledávky, firma je vůči nim chráněná, má i určité privilegované postavení například vůči dodavatelům energií, kteří nemohou jen tak odstoupit od smlouvy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!