Udejte svého zaměstnavatele. Lovci pirátů slibují na odměnách desetitisíce

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: microsoft

Kdo nahlásí svého zaměstnavatele za využívání nelegálního softwaru, dostane deset procent z odškodného. Motivační program placených informátorů, který před měsícem vyhlásila protipirátská aliance BSA (Business Software Alliance), nese v Česku první ovoce. BSA díky tomu řeší dvacítku případů a na odměnách chce letos rozdat přes milion korun.

„Momentálně zpracováváme zhruba dvacítku relevantních případů motivovaných odměnou. Začínáme podávat první trestní oznámení,“ cituje server Žive.cz zástupce aliance Jana Hlaváče.

Odměna přitom není samozřejmá. Nestačí totiž jen spolupráce s BSA nebo s policií. Je třeba celý případ uzavřít a od firmy vymoci finanční náhradu škody. Teprve pak získá informátor slibovanou odměnu. Podle Hlaváče se vyčíslená škoda ve firmách pohybuje v průměru okolo 300 tisíc korun, ale často přesahuje i milion. „Odměna za dopadení pirátské firmy tak může průměrně činit 30 až 100 tisíc korun,“ vypočítává Jan Hlaváč s tím, že letos na odměnách BSA plánuje rozdat přes milion korun.

Konkurenční firmy jako informátoři

Program placených informátorů odstartoval v polovině letošního roku. Má motivovat lidi, aby upozorňovali na firemní warez, tedy nelegálně využívaný software. Nejčastějšími informátory o softwarovém pirátství jsou firmy stěžující si na nekalou konkurenci (50 procent) a zaměstnanci firmy (40 procent), shrnuje dosavadní výsledky BSA.

Odměny až za 250 milionů korun

V Česku se nelegálně využívá přibližně třetina softwaru v hodnotě 3,8 miliardy korun. „Na odměnách tak teoreticky můžeme vyplatit až čtvrt miliardy korun,“ podotýká Hlaváč. Obdobný protipirátský program BSA podle něj úspěšně provozuje ve Velké Británii, Švédsku, USA a v Jižní Africe.

Nejvíce se „kradou“ operační systémy a kancelářské aplikace, antivirové programy nebo grafický software. Softwarové pirátství je v Česku nicméně na ústupu, každoročně se daří míru pirátství srazit zhruba o procentní bod.

Co to je BSA
Business Software Alliance (www.bsa.org) je přední světový ochránce práv softwarového odvětví existující od roku 1988. Sdružuje devatenáct počítačových firem (Apple, Adobe, Intel, Microsoft, Sybase, Symantec, McAfee a další), které každoročně investují miliardy dolarů do vývoje softwarových řešení. BSA se zasazuje o prosazování práv k duševnímu vlastnictví a podílí se na ochraně autorských práv svých členů.