V Česku inovuje pouze polovina podniků

Výroba

Výroba Zdroj: ctk

V celé EU se daří nejlépe inovovat výrobu a služby německým podnikům. Uvádí to zpráva statistického úřadu Eurostat. Téměř čtyři pětiny z nich dál pracuje na vývoji svého byznysu. Naopak v Bulharsku do své budoucí konkurenceschopnosti investuje jen o něco málo více než čtvrtina podniků. V Česku inovuje 51,7 procenta podniků, což se blíží evropskému průměru 53 procent.

Eurostat shromáždil data o inovačním úsilí podniků za léta 2008 až 2010 z celé sedmadvacítky a seřadil země, kde podniky nejvíce investují do budoucnosti: „Nejvyšší poměr podniků s inovačními aktivitami byl zaznamenán v Německu (79 procent podniků), Lucembursku (68 procent), Belgii (61 procent), Portugalsku, Švédsku a Irsku (po šedesáti procentech).“

Z výzkumu vyplývá, že české podniky celkově inovují výrazně více, než například jiné podniky v sousedních postkomunistických zemích. Ve více než třetině případů české podniky spolupracují s jinými firmami či institucemi.

Podíl inovujících podniků v ČR v daném odvětvíPodíl inovujících podniků v ČR v daném odvětví | ctk

Přestože inovační aktivita českých podniků odpovídá unijnímu průměru, z dat Českého statistického úřadu vyplývá, že krize osekala výdaje firem do vývoje. „Porovnáme-li nová data s předchozím obdobím 2006 až 2008, musíme konstatovat, že podniky snížily inovační aktivity.

Od montovny k vývozu high-tech

Vládní teambuilding