V Česku se rozmáhá ultrarychlý rozvoz potravin. Vítěze odhalí nejbližší měsíce

Dáme jídlo byla jedna z prvních služeb na českém trhu, která spustila ultrarychlou donášku nákupů.

Dáme jídlo byla jedna z prvních služeb na českém trhu, která spustila ultrarychlou donášku nákupů. Zdroj: Dáme jídlo

Objednat si nákup s donáškou do deseti minut není v dnešní době problém. Praha se stala v posledních měsících nejnovějším bojištěm ultrarychlých rozvážkových služeb, které se navzájem trumfují v dosahovaném tempu. Vyhrát ale může jen několik z nich, nevyhnutelně tak mnohé neuspějí a jejich investoři odejdou s prázdnou. 

Dáme jídlo, Everli, Wolt a v dohledné době Grovy, Levitoo a Bolt. To je seznam společností, které slibují v Praze ultrarychlé doručování objednávek. Obsahem nákupu může být jídlo i dalších produkty, „které se mohou hodit“. Časový interval doručení se pohybuje od deseti minut (Grovy) až po jednu hodinu (Everli).

Ačkoliv je expresní rozvoz nákupů v Česku stále novinkou, ve světě už pár let funguje. V desetimilionovém New Yorku obdobnou službu poskytuje sedm firem. Celý sektor zažívá boom podpořený pandemickými změnami, které ovlivnily způsob, jak lidé nakupují. 

Podobné služby přitom nelze srovnávat se zavedenými hráči jako Rohlík nebo Košík. Jedná se o zcela jiné projekty, které vyžadují odlišné logistické přípravy a fungování.

Ultrarychlé rozvážkové služby nemají velké centrální sklady, ale malé „Dark Story“ po celém městě. Tradiční prodejny nahradí minisklady rozvážkových služeb, ve kterých mohou „nakupovat“ pouze kurýři. Ti od provozovatele služby obdrží zákazníkův nákupní seznam, podle kterého zásilku zkompletují a doručí.

Případů, ve kterých dává smysl donáška do několika minut, je minimum. Služby navíc fungují prozatím jen v širším centru Prahy, například Wolt Market začal působit na Smíchově a postupně se rozšiřuje do Holešovic. Tedy do míst, kde je vysoká hustota obchodů, které mají podobnou nabídku jako dovážkové služby. 

Výsledkem bude větší počet cyklistických kurýrů, na které většina služeb sází, a méně lidí v ulicích. Ultrarychlé dovážky splní sen o nekonečném komfortu a zhmotnění chvilkových chutí do pár minut od první myšlenky.

V dlouhodobém horizontu však není možné, aby vedle sebe fungovalo šest typově stejných služeb. Souboj to bude krvavý, vyhrát nemůže každý. Nejlepší pozici mají zavedené služby (tedy Bolt, Wolt a Dáme jídlo), nováčci budou mít vstup na nový trh složitější.

Jak ukazuje právě newyorský příklad, ultrarychlé donášky jsou finančně náročné a bez velkého tržního podílu neudržitelné. O vítězích a poražených proto rozhodnou už nejbližší měsíce.

Výběr z internetu 🌍

Lenovo, zrádce Číny. V posledním roce si čínské úřady postupně vzbuzují respekt u tamních technologických obrů. Poté co regulátoři postupně zaklekli na Tencent, Alibabu nebo na Didi, je na odstřel Lenovo, známé především jako výrobce dostupných notebooků. Server Web Protocol popisuje, jak čínští národovci útočí na Lenovo kvůli úspěchu na západních trzích. 

Reddit IPO.Diskuzní fórum Reddit se konečně chystá na primární úpis akcií na burze, minulý týden vedení společnosti podniklo první příslušné kroky. Reddit vstoupil do mainstreamového podvědomí zejména díky fóru r/WallStreetBets, ve kterém se drobní investoři koordinovali při nákupech akcií, které tímto vystřelili do nečekaných výšin. Právě diskuze o investicích byly na stránkách Redditu nejnavštěvovanější. 

Miliardová NFT. Jedním z největších trendů technologického světa jsou bezesporu NFT. V loňském roce byla prodána NFT v hodnotě 100 milionů dolarů, letos tento trh raketově vystřelil na 22 miliard dolarů. 

TikTok a jídlo. Stejně jako v televizi také na sociální síti TikTok patří mezi nejoblíbenější obsah kulinářské recepty. S tím, jak mohutně se TikTok v posledních měsících rozmáhá, pomalu expanduje i do dalších odvětví. V příštím roce spustí na americkém trhu službu, díky níž bude možné sobjednat si pokrmy, které jsou na sociální síti aktuálně populární. Na úvod začne spolupracovat s 300 restauracemi, na konci příštího roku by jich mělo být kolem jednoho tisíce.