V USA pokračuje řízení se společností Google, které může změnit budoucnost internetu

Americká společnost Google čelí v USA dalšímu antimonopolnímu řízení.

Americká společnost Google čelí v USA dalšímu antimonopolnímu řízení. Zdroj: profimedia.cz

Americké ministerstvo spravedlnosti tvrdí, že firma Google zbohatla, protože lidé zůstávají u jejího vyhledávače. Vláda ve čtvrtek ukončí výslech Antonia Rangela, který vyučuje behaviorální biologii na Kalifornském technologickém institutu. Dalšími svědky v případu jsou James Kolotouros ze společnosti Google a Brian Higgins ze společnosti Verizon Communications, uvedla agentura Reuters.

Americká vláda argumentuje tím, že se Google snažil uzavřít dohody s mobilními operátory, aby získal silné výchozí pozice ve smartphonech a ovládl v nich vyhledávání. Tvrdí, že Google, který je součástí skupiny Alphabet, platil deset miliard dolarů (bezmála 230 miliard korun) ročně bezdrátovým společnostem, jako je AT&T, výrobcům zařízení, jako je Apple, a výrobcům prohlížečů, jako je Mozilla, aby se zbavil konkurentů a udržel si podíl na trhu s vyhledávači. Ten se v současné době blíží devadesáti procentům.

Kabinet rovněž tvrdí, že Google podnikl nezákonné kroky k ochraně komunikace o těchto platbách. Vláda v úterý a ve středu předvolala svědky, aby prokázala, že se Google už po roce 2005 snažil získat velké množství vyhledávacích dotazů tím, že si zajistil výchozí status na mobilních zařízeních.

Kabinet uvádí, že vliv společnosti Google v oblasti vyhledávání jí pomohl vytvořit monopol v některých aspektech online reklamy. Vyhledávání je zdarma, takže Google vydělává peníze právě prostřednictvím inzerce.

Pokud se zjistí, že Google porušil zákon, soudce amerického okresního soudu Amit Mehta rozhodne, jak nejlépe jej vyřešit. Může Googlu nařídit, aby přestal s praktikami, které soudce shledal nezákonnými, nebo může firmě nařídit odprodej majetku.