Vlastník televize Nova hlásí o polovinu vyšší provozní zisk

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další stanice, v prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) meziročně o 45 procent na 30,67 milionu dolarů (641,3 milionu korun). 

Celkové výnosy za leden až březen vzrostly o 25 procent na 139,2 milionu dolarů. "V každé zemi a téměř každý den jsme vedli sledovanost v hlavním vysílacím čase, což přispělo k výraznému růstu výnosů. Naše kanály poskytují inzerentům rozsáhlý dosah, protože jsou i nadále nejoblíbenějším zdrojem zpráv a zábavy v našich zemích," uvedl ke čtvrtletním výsledkům jeden ze dvou generálních ředitelů CME Christoph Mainusch.

V České republice se zisk OIBDA zvýšil o 43 procent na 15,4 milionu dolarů a výnosy meziročně stouply o 31 procent na 51,5 milionu dolarů. Vedla Česka působí CME také v Bulharsku, Rumunsku a na Slovensku, přičemž ve všech těchto zemích zaznamenala v prvním čtvrtletí meziroční nárůst zisku OIBDA i výnosů.

Loni společnost oznámila, že se dohodla na prodeji aktivit v Chorvatsku a ve Slovinsku, které proto už do výsledků nejsou nezahrnuty. Uzavření tohoto prodeje firma očekává v letošním druhém čtvrtletí a výnos z něj použije na splacení dluhu.

"Společně s dohodnutým refinancováním se sníží naše dluhové náklady o dalších 80 bazických bodů na přibližně 3,2 procenta," uvedla dnes firma v tiskové zprávě.

Součástí CME je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.