Vyzkoušejte bezpečný způsob posílání informací – šifrujte SMS

Šifrování SMS

Šifrování SMS

Přední česká IT společnost OKsystem s.r.o. přišla s unikátním řešením v oblasti bezpečné textové komunikace. Aplikace se jmenuje BABEL – Encrypted Messaging. Je to maximálně jednoduché, avšak profesionální řešení zasílání bezpečně šifrovaných textových zpráv bez využití třetí strany – serveru, a bez nutnosti datového spojení.

V poslední době přitáhla pozornost odborné i laické veřejnosti kauza spojená s programem výzvědných služeb USA PRISM, který umožňuje masivní sledování dat a odposlech hlasových a video hovorů uživatelů internetu. Některé internetové společnosti provozující populární cloudové služby údajně poskytují přístup ke svým serverům pro NSA a FBI za účelem sledování komunikace a sběru informací.

Na této vlně se nese marketingová kampaň některých společností, které nabízejí šifrování hlasové komunikace mezi mobilními telefony. V praxi se ukazuje, že tyto systémy mají, vedle vysoké ceny, i další nepříjemné vlastnosti. Prvním problémem je nutnost použít datové přenosy na obou stranách komunikace – tyto služby nejsou vždy a všude dostupné v dostatečné kvalitě a při volání ze zahraničí je překážkou i vysoká cena za datový roaming. Dalším problémem šifrování telefonních hovorů – je možnost prostorového odposlechu – tedy takového odposlechu, kdy není zachycován přímo hovor při přenosu, ale uživatelé jsou v reálném čase odposlouchávání citlivými směrovými mikrofony a další odposlouchávací technikou.

A co běžný uživatel smartphonu? Pro toho se nabízí dnešní oblíbené a nejpopulárnější textové komunikátory - hlavně Viber, Skype a WhatsApp. Všechny mají jednu společnou vlastnost – tou je centrální server a nutnost datového připojení pro možnost komunikace. Tady je kámen úrazu, co se týče ochrany našich údajů – uživatelé musí věřit třetí straně (provozovateli serveru), že jejich komunikaci přeposílá vždy, pouze a jenom námi vybranému kontaktu – jenže, je tomu skutečně tak? Ukládají se naše zprávy na centrálních serverech? Jsou na nich v šifrované podobě? Poskytuje provozovatel těchto serverů přístup k nešifrovaným datům v rámci PRISM, nebo na základě jiných, dosud neznámých bezpečnostních aktivit? Nic z toho prokazatelně nevíme.

Společnost OKsystem vytvořila platformu, kterou pojmenovala BABEL. Díky ní si mohou uživatelé bezpečně posílat šifrované zprávy s principem End-to-End Encryption – tzn., že se šifruje na straně koncových uživatelů (na jejich zařízeních) a ne v cloudu, po cestě, nebo na serveru. Zásadní výhodou aplikace BABEL cross-platform využití – možnost komunikace na platformách Apple iOS a Google Android. Argumentem proti konkurenci v šifrovacích službách na mobilních zařízeních je bezesporu také cena. Aplikace je ke stažení na Apple Store za 1.99$ a na Google Play za 39 Kč!

Extra Links - odkaz na web a stáhnutí aplikace
http://www.getbabel.com/cz/index.php

Facebook
https://www.facebook.com/getbabel