Windows Phone 8 budou nejlepší firemní platforma, věří Microsoft

Windows Phone 8

Windows Phone 8 Zdroj: mobilmania.cz

E15.cz z Toronta: I přes pokračující trend BYOD (bring your own device), v rámci něhož si zaměstnanci stále více pořizující vlastní chytré telefony a počítače a IT oddělení je pak pomocí různých nástrojů začleňují do firemního prostředí, Microsoft věří, že s Windows Phone 8 nabídne firmám nejlepší možnou platformu na trhu.

„S Windows Phone 8 pokračujeme v práci na tom, abychom byli nejlepší firemní mobilní platforma na světě,“ věří Alan Meeus z Windows Phone týmu v Microsoftu. „Kolem 87 procent IT manažerů už nyní považuje tuto platformu za velice dobrou pro začlenění do firemního prostředí,“ odkazuje se na průzkum.

Vlastní Marketplace

Microsoft v Torontu ukázal několik novinek, díky kterým chce svých cílů dosáhnout. Nová verze jeho mobilního systému umožní firmám ukládat vlastní aplikace mimo centrální obchod Marketplace. Pokud firma chtěla vlastní program zpřístupnit pouze zaměstnancům, musela ho nahrát do Marketplace a aplikaci nastavit jako skrytou. „Nyní si budete moci na vlastních serverech a infrastruktuře vytvořit vlastní Marketplace a aplikace umisťovat pouze v rámci vlastního prostředí.“

Zákazníci za tuto službu budou muset platit roční poplatky. Jak veliké Microsoft prozatím nespecifikoval. „Budou minimální,“ ujišťuje Meeus.

Na Windows Phone Marketplace je aktuálně k dispozici 100 tisíc aplikací.

Zároveň s tím bude možné v rámci nového nástroje Microsoft IT vlastní mobilní portál, kde budou kromě aplikací k dispozici také novinky, certifikáty, důležitá upozornění a další. K dispozici má být rovněž centrální správa mobilních aplikací v rámci nástroje Enterprise Device Management.

NFC nejenom pro platby

Důležitou součástí přístrojů s Windows Phone 8 má být bezkontaktní komunikace skrze NFC čipy. Microsoft do systému začlení nejenom jednotnou elektronickou peněženku Wallet, kde bude možné „schraňovat“ všechny účty a kreditní karty, ale umožněno bude také předávání kontaktů a dalších firemních dat. NFC je mimo jiné důvod toho, proč Windows Phone 8 nebudou dostupné pro současnou generaci chytrých telefonů běžících na Windows.

„Pokračovat budeme samozřejmě v úzké integraci se službami SharePoint, Lync, Exchange a dalšími,“ říká Meeus. Vylepšován bude také Skype a Windows Phone 8 dostanou pokročilé zabezpečení, například bezpečné bootování a kompletní šifrování.

„Windows Phone 8 budou dostupné v 50 jazycích, což je o 25 jazyků více, než kolik oznámil Apple, a ke koupi budou ve 180 zemích,“ uvádí Meeus. Microsoft počítá, že v první vlně budou dostupné modely od čtyř hlavních partnerů společnosti – Nokie, HTC, Samsungu a Huawei. „Budou to ta nejlepší Windows Phone zařízení v historii.“

Aktuální údaje o prodeji telefonů s Windows prozatím chybí. Microsoft se pouze oficiálně chlubí tím, že 7 z 10 nejprodávanějších přístrojů na Amazonu jsou právě modely s Windows Phone 7.