Z Česka se stává světový lídr oboru nanotechnologií

nanotechnologie

nanotechnologie Zdroj: elmarco

Stroj zabírající celou místnost si z velké role pomalu odmotává látku a s jemným vrčením ji požírá. Na druhém konci z něj látka vylézá zase ven a na pohled vypadá stejně. To nejcennější na ní je neviditelné – působením elektrického napětí a chemikálií na ní ve stroji vznikla tenká vrstvička nanovlákna. Ta je tak jemná, že přes ni neprojde ani chřipkový virus, dá se tedy použít například v ochranné roušce.

„Za takový stroj jsou zákazníci z celého světa ochotni zaplatit desítky milionů korun,“ říká ředitel firmy Elmarco Peter Hawlan, který mě provádí výrobní halou na úpatí Jizerských hor. Poslední stroj, který si od Elmarka objednal klient z Blízkého východu a který se právě vyrábí, má hodnotu 40 milionů korun. Liberecká firma podobných strojů od roku 2005 vyrobila a prodala stovku a ve svém oboru nemá konkurenci. Stejným dílem vyváží do Evropy, USA a Asie. Elmarco je do jisté míry symbolem úspěchu českého nanoprůmyslu.

Ráj pro nanotechnologie

Česko je rájem nanotechnologií. Firmám, které vyrábějí zboží tak malé, že ho lidské oko není schopno spatřit, se tu daří také díky podpoře státu. Firmy, jako je liberecká Elmarco, moravský Kertak nebo litvínovská Nanovia, patří ke světové špičce.

Technologie, na které fungují stroje značky Elmarco, se jmenuje Nanospider a vynalezl ji profesor Oldřich Jirsák z liberecké Technické univerzity. Licenci od univerzity pak v roce 2004 koupil podnikatel Ladislav Mareš a založil firmu Elmarco. Mareš část své firmy prodal a vedení přenechal jiným, aby se mohl naplno věnovat jiné aktivitě: hledání investičních příležitostí v nano oblasti. Za tímto účelem si letos založil firmu Nafigate, která má pobočku v Singapuru, a další nyní zakládá v Hongkongu.

Granty přinesly možnost zamířit na vrchol

„Zajímavé myšlenky vznikající na akademické půdě ověřujeme a pak je zavádíme na trh. Hledáme vhodné investory pro výrobu těchto nových produktů. Co se týká Česka, myslím si, že tu v uplynulých letech vzniklo díky grantovým podporám velmi slušné zázemí, které může umožnit českým firmám držet se na světové špičce,“ říká Mareš. Nafigate momentálně připravuje několik kontraktů. Týkají se například výroby biopolymerů z odpadních fritovacích olejů nebo čištění vody.

Firem, které podnikají v oblasti nano, je v Česku podle údajů agentury CzechInvest více než 140 a rychle jich přibývá. Většina z nich vznikla v posledních dvou letech. Průmyslovou výrobu už letos zahájila litvínovská firma Nanovia, která se zaměřuje na produkci filtrů. „Bariérové textilie se začnou prodávat na trhu USA a Kanady a v Rusku. Evropa je v tuto chvíli v recesi, což má vliv na to, že o tyto materiály z cenových důvodů prozatím příliš nejeví zájem,“ uvedla pro deník E15 Marcela Munzarová z Nanovie, která v letošním roce čeká obrat kolem dvou milionů korun.

České technologie využijí i za mořem

Další firmou, která se chystá vyrábět ve velkém, je společnost Kertak. Ředitel firmy Daniel Možíš deníku E15 sdělil, že společnost právě staví výrobní halu. Kertak vyrábí nanovlákna pro široké spektrum využití. Kromě Česka a Slovenska má klienty v Japonsku, Koreji, Indii a v USA. V loňském roce měla firma obrat 15 milionů korun.

V Česku se výrobcům nanotechnologií daří také díky štědré podpoře státu. Současná vláda podporu nano vysloveně zmiňuje ve svých plánech o budoucnosti českého průmyslu. V Česku je asi 70 akademických výzkumných pracovišť a dalších asi 50 soukromých, která se ucházejí o granty. V jejich laboratořích vznikají výzkumné patenty, které si pak pronajmou výrobci, tak jako tomu bylo v případě firmy Elmarco.

O Česku jako o „zemi, kde je všechno nano“, napsal i americký deník New York Times. Své tvrzení doložil příkladem úspěchu českých nano firem na veletrhu v Japonsku. Článek zmiňuje právě firmu Kertak, jejíž vlákna už podle něj testují firmy General Motors a Avon. S názorem NYT souhlasí i šéf Elmarca Hawlan. „Česko bych opravdu nazval nano zemí. Je to oblast, která je skutečně hodně podporovaná. Klima je tu velmi příznivé,“ uzavírá.