Záchrana na poslední chvíli: Deník Frankfurter Rundschau našel investory

Sídlo deníku Frankfurter Rundschau

Sídlo deníku Frankfurter Rundschau Zdroj: Eva Krocher - Wikimedia Commons

Německý deník Frankfurter Rundschau po měsících pod kontrolou insolvenčního správce našel zachránce. Zajímají se o něj dva investoři, jedním z nich je turecká mediální skupina. Pomoc přišla na poslední chvíli, vydávání tradičního listu mělo skončit ve čtvrtek.

Insolvenční správce Frank Schmitt prodloužil vydávání deníku a dal mu tak čas na jednání se zájemci. Jedním z nich je německá společnost, která si přeje zůstat v utajení, druhým je turecká mediální skupina Estetik Yayincilik. Ta chce v Německu vydávat i turecky psaný deník Sözcü.

Estetik Yayincilik zatím svůj zájem vyjádřila „neformálně, nezávaznou formou“, sdělil Schmitt. Představený koncept rozvoje listu je podle něj „neudržitelný“, nabídnutá cena „příliš nízká a způsob platby nepřijatelný“.

Věřitelé Frankfurter Rundschau schválili prodloužení provozu deníku do 1. března. Tehdy by jej měl převzít nový majitel, v ohrožení pak bude až 400 pracovních míst.

Vydavatelství FR v listopadu vyhlásilo insolvenci poté, co v uplynulém roce vykázalo vysoké ztráty. Před koncem loňského roku se spekulovalo o tom, že do deníku by mohly investovat konkurenční Süddeutschen Zeitung či Frankfurter Allgemeine Zeitung.