Zájem o nový iPad mini je menší, než Apple očekával

iPad mini

iPad mini Zdroj: ctk

Společnost Apple uvedla na trh nový tablet iPad mini. Jako první si jej mohli koupit zájemci v Asii, kde ale poptávka nebyla zdaleka tak vysoká, jako když Apple uváděl na trh předchozí modely. Nový tablet, jehož prostřednictvím firma vstupuje na trh menších přístrojů tohoto druhu, bude dražší než podobné přístroje konkurenčních firem Google či Amazon.com.

V minulosti téměř vždy platilo, že když se na trhu objevil nový přístroj od Applu, hodiny před zahájením prodeje se před obchody srocovaly masy lidí. Tentokrát to tak ale není, což by podle agentury Reuters mohlo být i tím, že na trhu je celá řada tabletů.

Před obchodem Apple v Sydney před otevírací dobou postávalo zhruba 50 lidí. Když ale podnik uváděl na trh nový iPhone, fronta se táhla i několik bloků od obchodu.

O trochu větší zájem o tablety iPad mini zaznamenaly obchody v Tokiu a v jihokorejské metropoli Soulu, kde čekalo více než 100 lidí. Propadákem ale skončilo zahájení prodeje v Hongkongu: když tamní obchod otevřel, personál početně převažoval nad počtem zákazníků.

Apple dlouho odmítal vyrábět tablet s menším displejem, přiměla jej k tomu zřejmě až obliba těchto přístrojů, které na trh dodává konkurence. Na trhu už ale začíná být těsno, nejnověji se tam dere i Microsoft s tabletem Surface.

Apple se musí omluvit Samsungu

Právě iPad přidělává Applu starosti i na jiné frontě - britský soud firmě nařídil, aby se opět omluvila svému jihokorejskému konkurentovi Samsung za to, že jej z kopírování designu jejího tabletu falešně obvinila. Soudci londýnského soudu dospěli k závěru, že dosavadní způsob omluvy, kterou soud Applu nařídil v červenci, byl nedostatečný.

Britský odvolací soud minulý měsíc potvrdil červencový verdikt, podle něhož Samsung neokopíroval design tabletů Apple. Britské rozhodnutí je platné po celé Evropě a mělo by zabránit dalším právní sporům obou firem o design tabletů iPad a Galaxy Tab na starém kontinentu.

Soud v červenci Applu nařídil, aby na své webové stránce zveřejnil omluvu Samsungu. Jihokorejská firma si však stěžovala, že tato „omluva“ obsahovala matoucí odkazy na rozhodnutí německých a amerických soudů a je „nepřesná a zavádějící“. Soudci s tím souhlasili a nařídili, aby Apple do 48 hodin na svých stránkách umístil na význačné místo novou omluvu.

Apple namítal, že bude na novou omluvu na webu potřebovat dva týdny, soudce Robina Jacoba to ale nijak nepřesvědčilo. „Rád bych viděl od šéfa Applu místopřísežné prohlášení, proč je to pro Apple tak technicky obtížné. Apple opravdu neumí něco dát na svou webovou stránku?“ řekl podle agentury Reuters soudce právníkovi firmy Michaelu Beloffovi.

Apple a Samsung vedou od loňského dubna řadu právních sporů ohledně patentů na chytré mobilní telefony a počítačové tablety. Právní bitvu odstartovala společnost Apple, když obvinila Samsung, že „otrocky“ kopíruje její přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple.

Soud v Kalifornii v srpnu s platností pro USA rozhodl, že zneužil řadu patentů Applu na mobilní telefony. Samsungu za to nařídil zaplatit odškodné 1,05 miliardy dolarů (téměř 20 miliard Kč)