Zakladatel Amazonu koupil deník The Washington Post

Sídlo deníku The Washington Post

Sídlo deníku The Washington Post Zdroj: CC BY 2.0: Daniel X. O'Neil - Wikimedia Commons

Americký mediální dům The Washington Post Company prodal svůj vlajkový list The Washington Post zakladateli internetového obchodu Amazon Jeffu Bezosovi. Dnes o tom informoval list The Washington Post s tím, že Bezos za deník a přidružené tiskoviny zaplatí 250 milionů dolarů (takřka 4,9 miliardy korun) v hotovosti.

Bezos, který dosud stojí v čele Amazonu, řízení slavného média převezme od rodiny Grahamů. Ta jeden z předních amerických deníků vedla po čtyři generace. Bezos list zakoupil jako soukromá osoba a ne za Amazon.

„Rozhodli jsme se o prodeji po letech boje s výzvami novinového průmyslu, které nás přiměly přemýšlet o tom, zda by nebylo lepší, kdyby Post vlastnil někdo jiný,“ uvedl současný šéf vydavatele novin Donald E. Graham. Podle vydavatelky The Washington Post Katharine Weymouthové pro Bezose nebude klíčový zisk novin, nechystá také žádné rozsáhlé změny na vedoucích místech.

Prodej se netýká jen samotného deníku The Washington Post, ale i dalších titulů a vydavatelství Greater Washington Publishing. Vydavatel slavného deníku chce prodat i magazíny Slate, Foreing Policy a server Root.com.

Mezi nejznámější kauzy, za kterými deník stál, je aféra Watergate. Kvůli ní nakonec odstoupil americký prezident Richard Nixon.