Zásoby došly. Huawei kvůli americkým sankcím zastaví výrobu svých čipů Kirin

Výroba elektronických čipů, ilustrační foto

Výroba elektronických čipů, ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Prodejna Huawei v Šanghaji
Výroba elektronických čipů, ilustrační foto
3
Fotogalerie

Čínské technologické společnosti Huawei Technologies v důsledku amerických sankcí docházejí čipy pro výrobu chytrých telefonů. Firma bude kvůli sankcím příští měsíc nucena zastavit produkci svých vlastních čipů Kirin. Uvedl to podle agentury AP šéf spotřebitelské divize Huawei Richard Yu.

Spojené státy firmu Huawei už delší dobu obviňují z krádeží technologií a podezřívají ze špionáže pro čínskou vládu. To ale čínský podnik dlouhodobě odmítá. Washington vloni omezil přístup firmy Huawei k americkým součástkám a technologiím. Letos v květnu restrikce zpřísnil, když zakázal dodavatelům po celém světě používání amerických technologií k výrobě součástek pro Huawei, píše AP.

Yu uvedl, že Huawei zastaví výrobu svých čipů Kirin 15. září. Tyto čipy totiž pro firmu zhotovují dodavatelé, kteří americkou výrobní technologii potřebují. „Je to pro nás velmi velká ztráta,“ prohlásil Yu na konferenci China Info 100. „V rámci druhého kola amerických sankcí bohužel naši výrobci čipů přijímali objednávky pouze do 15. května. Výroba se zastaví 15. září,“ dodal.

Společnost Huawei v loňském roce prodala 240 milionů chytrých telefonů. Yu uvedl, že letošní objem prodeje bude pravděpodobně nižší. Neposkytl však žádné další podrobnosti, napsala agentura AP.

V letošním druhém čtvrtletí se společnost Huawei podle analytické skupiny Canalys stala největším prodejcem chytrých telefonů na světě, když předstihla jihokorejského konkurenta Samsung Electronics. Huawei těžila z růstu prodeje na čínském trhu, v zahraničí však zaznamenala výrazný pokles.