TÉMA E15: Co přinese novela zákona o obchodních korporacích?

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Shutterstock

Změny zákona o obchodních korporacích by měly podnikatelům ulevit od zbytečné byrokracie. Novela má zjednodušit právní úpravu obchodních společností. Podstatná část novely nabyde účinnosti již 1. 1. 2021. Do roka pak bude mimo jiné nutné přizpůsobit zakládací dokumenty a stanovy společností.

Akciovky jen se správní radou

Jedna z nejpodstatnějších změn, které novela zákona přináší, se týká akciových společností s takzvaným monistickým systémem vnitřního řízení. Nově bude správní rada jediným povinně zřizovaným orgánem, který bude kombinovat dosavadní působnost statutárního ředitele a správní rady. Změny se dotknou také pravidel pro uzavírání smluv o výkonu funkce a odstoupení z funkce. Novela rozšiřuje i odpovědnost za porušení péče řádného hospodáře také na osoby, které vystupují jako členové voleného orgánu, ačkoliv jím fakticky nejsou. Jedná se o takzvané shadow directors, což mohou být například vedoucí zaměstnanec nebo třeba bývalý člen voleného orgánu, který se odmítá funkce vzdát a stále vystupuje za společnost.

Fyzická osoba zástupcem právnické osoby

Novela zavádí i povinnost právnických osob, které jsou členy statutárního orgánu obchodní korporace, aby stanovily konkrétní jednu fyzickou osobu jako svého zástupce při výkonu funkce. Pokud se tak nestane, nebude možné takovou právnickou osobu jako člena voleného orgánu zapsat do obchodního rejstříku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!