Tesla musí pozastavit stavbu berlínské gigatovárny, rozhodl soud

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Těsno na evropských burzách

Začíná týden, který by mohl být na evropských burzách jeden z nejrušnějších za letošní rok. Hned pětice firem se na nich chystá poprvé upsat své akcie. Celkem by mohly nabrat kapitál v hodnotě až 15,7 miliardy korun. Na parket se chystá norská ropná firma BW Energy, dva investiční trusty či francouzská potravinářská společnost Paulic Meunerie. Tu Bloomberg označuje za potenciálně nejzajímavější IPO tohoto týdne. Firma dodává mimo jiné mouku vhodnou díky svým nutričním hodnotám na krmení hmyzu, který má sloužit coby lidská potrava.

Soudy zastavily přípravy stavby berlínské továrny Tesly

Automobilka Tesla už začala připravovat stavbu své gigatovárny u Berlína, dosud převážně dřevorubecké práce ale nařídil přerušit místní soud. Ten reaguje na kritické podněty environmentalistické organizace Gruene Liga Brandenburg, která se snaží zabránit dalšímu kácení lesů. Práce musí ustat aspoň do doby, než se soud s podněty vypořádá.

Kvůli továrně musí padnout 740 akrů lesa, stavba se navíc nachází nedaleko přírodní rezervace. Opatření ohrožuje ambiciózní časové plány firmy. První auta měla z berlínské gigatovárny sjet v létě 2021.

Čínské monetární uvolnění

Peking se připravuje na zavedení dalších monetárních stimulů. Ty by měly mít podobu osekání úroků na krátkodobých půjčkách. Důvodem je snaha vyvážit negativní dopady šíření koronaviru na čínskou ekonomiku.

Británie nastíní vztah s EU

Jak by měla po brexitu vypadat spolupráce Spojeného království s Evropskou unií? Londýn má během pondělí představit svou vizi. Premiér Boris Johnson se už dříve nechal slyšet, že jeho země nepožaduje žádné speciální zacházení. Stačilo by mu prý uzavření dohody podobné těm, které Evropská unie ujednala s jinými nečlenskými státy.

Kryptoměny zaškobrtly

Začátek roku byl pro virtuální mince skvělý, před týdnem se cena nejrozšířenějšího bitcoinu dostala nad deset tisíc dolarů. Tam však nevydržela ani sedm dní. Jeden bitcoin nyní stojí zhruba 9800 dolarů. Ostatní virtuální měny odepsaly ještě mnohem větší část své hodnoty. Ether, litecoin, XRP či EOS ztratily během víkendu přes deset procent.