Tom Cruise nemůže kvůli šíření koronaviru natáčet, trhy se ale dostávají z nejhoršího

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Akcie se oklepávají z propadu

Evropské akcie mají za sebou nejprudší pokles za poslední čtyři roky. Aktuálně to však vypadá, že ze včerejších ran kvůli šíření koronaviru v Itálii by se dnes měly aspoň částečně vzpamatovat.

Řada investorů využila propadu akcií k jejich dokupování, trhy navíc žijí nadějí na zásah centrálních bank, které by zmírnily hospodářské dopady epidemie. Jiná situace ale panuje na čínských burzách, neboť tamní indexy dál ztrácejí.

Aktivističtí investoři v akci

Prudential, jedna z největších finančních společností v Evropě, se stala terčem aktivistických investorů z amerického fondu Third Point. Ti chtějí firmu s ústředím v Londýně dotlačit k oddělení svých amerických a asijských obchodních aktivit.

Expedia chystá masivní propouštění

Provozovatel cenového srovnávače a plánovač dovolených Expedie, pod který spadá například agregátor hotelových nabídek trivago, oznámil velké škrty. O práci přijdou tři tisícovky pracovníků, 12 procent z celkového počtu.

A to i přes to, že tržby skupiny v posledním čtvrtletí loňského roku meziročně vzrostly o 7,3 procenta. Podle manažerů Expedie ale firma příliš nabobtnala a přecenila možnosti růstu svého obchodního modelu.

Zlato ztrácí

Ze svých sedmiletých cenových maxim ustupuje zlato, ztrácí 1,4 procenta. Jedna trojská unce stojí necelých 1640 dolarů. Zhodnocení drahého kovu v posledních dnech analytici spojují se šířením koronaviru.

Nakažených však dál přibývá, byť v některých zasažených zemích pomaleji než v předchozích dnech. Jižní Korea ohlásila 60 nových případů. Předchozí bilance za neděli činila 161 nových případů.

Tom Cruise nemůže natáčet

Koronavirus znepříjemňuje život i filmařům. Tvůrci snímku Mission: Impossible 7, jehož natáčení mělo v těchto dnech probíhat v Benátkách, práce na filmu kvůli obavám z nákazy přerušili. Jde o drahé a drastické opatření. Podle filmových studií Paramount Pictures nikdo ze štábu v čele s hereckou hvězdou Tomem Cruisem infikován nebyl, ani nečelí podezření z nákazy.

Miliardy pro Revolut

Fintechová společnost Revolut získala v dalším investičním kole 500 milionů amerických dolarů (11,65 miliardy korun). Firma plánuje peníze využít k rozšíření bankovních služeb v Evropě. V čele nového investičního kola stojí fond TCV. Zapojili se také dosavadní investoři.