Kryptozbohatlíci zmoudřeli, utrácet za lamborghini už je neláká

Lamborghini Huracan EVO RWD

Lamborghini Huracan EVO RWD Zdroj: Lamborghini

Lamborghini Diablo (1995)
Lamborghini Diablo (1995)
Lambo V12 Vision Gran Turismo
Lambo V12 Vision Gran Turismo
Lamborghini Huracan EVO RWD
17
Fotogalerie

Letošní zhodnocení virtuálních měn vynáší jejich držitelům až stoprocentní zisky. Ti, kdo díky kryptoměnám zbohatli, se učí své jmění diverzifikovat. Místo utrácení za drahá auta řada nových boháčů raději investuje třeba do zlata. Uvádí to agentura Bloomberg s odkazem na informace americké společnosti The White Co., která se na služby
a správu majetku kryptomilionářů specializuje.

Na vrcholu kryptoměnové mánie v roce 2017, kdy jeden bitcoin stál 20 tisíc dolarů, Elizabeth Whiteová z firmy nesoucí její jméno zprostředkovávala nejčastěji nákupy statusových symbolů typu vozů Lamborghini.

Právě „lambo“ dosud v komunitě držitelů bitcoinu a dalších kryptoměn představovalo symbol finančního úspěchu a současně metu, k níž se řada spekulantů upíná.

Situace se ovšem podle Whiteové mění. A nejen kvůli tomu, že v roce 2018 museli kryptospekulanti tvrdě vystřízlivět z finanční pohádky.

Preference kryptozbohatlíků se od luxusních aut odklánějí i v době, kdy se bitcoin a spol. vrátily na růstovou trajektorii. Pozornost získávají například drahé obleky v limitovaných edicích nebo šperky, tvrdí Whiteová.

Za ojedinělý výstřelek lze podle ní považovat nedávný požadavek klienta, který si chtěl pořídit takzvaný flyboard (obdobu létajícího batohu jet-pack) včetně pilotních kurzů. Cena takového zařízení vzdáleně připomínajícího létající skateboard přesahuje 1,5 milionu korun.

Chcete mít jistotu, že vás dění na kryptoměnových trzích nemine? Staňte se členy facebookové skupiny Kryptoměny E15. Na každý nový článek a příspěvek dostanete na sociální síti upozornění>>>Kryptoměny E15Kryptoměny E15|E15

 

Ztrátu zájmu kryptospekulantů o lamborghini potvrzuje i Kenny Rodriguez z autosalonu MotorCars of Atlanta. Za celý loňský rok podle něho prodali klientovi, který zbohatl na kryptoměnách, jediné „lambo“. A letos ještě žádné.

Cena nejrozšířenější virtuální měny bitcoin přitom v červnu vystoupala až na třináct tisíc dolarů a jejím držitelům nabídla zhodnocení v řádu stovek procent.

Čeští milionáři bitcoinu nefandí

Zatímco zhodnocení kryptoměn vytváří nové milionáře, ti stávající na bitcoin a spol. stále pohlížejí s nedůvěrou. Alespoň tedy v Česku. Vyplývá to z analýzy J&T Banky s názvem Wealth Report 2019, která se zabývala preferencemi téměř dvou stovek českých dolarových milionářů. Pouze tři procenta respondentů označila bitcoin či jinou kryptoměnu za lukrativní investici pro nejbližší roky. Největší podíl dotazovaných, 41 procent, naopak věří stavebním pozemkům.

„Mezi klienty se vytrácí marnotratnost. Bohatí majitelé virtuálních mincí si samozřejmě velmi dobře uvědomují změnu nálady na trhu a jeho růst, zároveň ovšem mají ještě v paměti mohutný propad z roku 2018,“ vysvětluje Whiteová. Někteří investoři jako by se před případnou drsnou korekcí bitcoinu jistili už teď, když část digitálních mincí směňují za zlato.

Během zimy podle provozovatelů kryptoměnové platební brány BitPay vzrostl počet transakcí spjatých se zlatem a dalšími drahými kovy o dvacet procent. Sílí také zájem o nákup uměleckých děl za kryptoměny.

Streetartový umělec působící pod pseudonymem Cryptograffiti registruje v posledních měsících až o polovinu vyšší poptávku po uměleckých předmětech se svou tvorbou.

Cena bitcoinu letos vzrostla o více než čtyřicet procent a poprvé za několik měsíců se dostala nad deset tisíc dolarů za virtuální minci.

Stále však kurz nejpopulárnější kryptoměny dosahuje zhruba jen poloviční hodnoty oproti cenovým maximům v roce 2017.

Mohutné mezidenní propady se bitcoinu nevyhýbají ani nyní. Za poslední týden se několikrát stalo, že hodnota kryptoměny klesla během hodiny o stovky dolarů.

Aktuální cena bitconu: