Třetina automatů musí zmizet, celní správa vyráží na kontroly

Hrací automaty - ilustrační foto

Hrací automaty - ilustrační foto Zdroj: Pixabay

Muž si podle jeho slov prožil nejlepší a vzápětí nejhorší chvíle svého života
Hazard
Alena Schillerová, ministryně financí
Náměstek ministra financí Ondřej Závodský.
Náměstek ministra financí Ondřej Závodský.
6
Fotogalerie

Od Nového roku mohou hazardní firmy v Česku provozovat o třetinu méně hracích automatů. Důvodem úbytku je konec přechodného období zákona o hazardu, který naplno platí od roku 2018. Zatímco ještě poslední den loňského roku mohlo být legálně v provozu 47 134 technických zařízení, od prvního ledna se jejich počet snížil na 31 054. Třetina „beden“ nesplňující nároky nové legislativy byla zrušena na žádost provozovatelů, sdělilo deníku E15 ministerstvo financí.

Od letoška musí automaty hráčům zobrazovat, jaký čas u zařízení strávili, celkový přehled čistých proher nebo například hráčem nastavené limity sázek či výher. Automaty proto musejí získat "razítko" potvrzující splnění přísnějších požadavků státu na software strojů.

Zda herny reálně dodržují legislativu, kontroluje celní správa. „Kontroly zaměříme na to, zda provozované technické hry mají platné povolení a pokud bylo potřeba, tak zda prošly recertifikačním procesem,“ řekla E15 mluvčí Martina Kaňková. 

Certifikát vydává Elektronický zkušební ústav, jeho získání ale nějaký čas zabere. „Proces trvá zhruba tři měsíce, největší zdržení způsobuje výklad zákona ve vztahu ke konkrétním automatům – jak ze strany žadatele, tak i z ministerstva financí,“ říká Miloš Hána, vedoucí příslušného oddělení ústavu. „Od začátku roku vnímáme tlak ze strany provozovatelů na zkrácení procesu,“ dodává.

Pokud by ale provozovatelé dál využívali automaty, které umožňují hráčovi hrát bez registrace nebo které naopak nedovolují hráči nastavit si limit proher, vystavovali by se hrozbě třímilionové pokuty. Současně hrozí sankce ve výši jednoho milionu, pokud by si hráč mohl zřídit více účtů.