Trump chystá daňové prázdniny, Saúdská Arábie rezervuje obří tankery a Britové se dočkají rozpočtu

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Čekání na ECB

Evropské státy zavádějí další opatření proti šíření koronaviru, je přitom otázkou, jak významný dopad budou mít na ekonomiku. Pozornost se nyní soustředí na čtvrteční zasedání Evropské centrální banky, do něhož se někteří účastníci budou muset zapojit jen telefonicky. Ve hře je možnost, že ECB uvolní některá z pravidel svazujících evropské banky.

Trumpovy daňové úlevy

Americký prezident Donald Trump řekl republikánským senátorům, že kvůli epidemii koronaviru plánuje úlevy na dani z příjmu. Daňové prázdniny, které by měly trvat do listopadových prezidentských voleb, jednoznačně odmítli demokraté a podporu nenacházejí ani u mnohých republikánu. Podle analytiků Trumpovo oznámení také přispělo k tomu, že trhy po pondělním propadu v úterý neobnovily růst.

Supertankery

Saúdská Arábie mohutně navyšuje těžbu ropy a proto potřebuje obří tankery, které by jí mohly převážet k zákazníkům. Národní dopravce ropy National Shipping si na příští dva měsíce zamluvil kapacity osmi z největších světových tankerů. Většina zásilek má podle těchto předběžných rezervací zamířit do USA. Státní producent ropy Saudi Aramco hodlá v březnu navýšit objem těžby na rekordních 12,3 milionu barelů za den, což je ve srovnání s únorem o 25 procent více.

Dlouho očekávaný rozpočet 

Britská vláda nesestavila státní rozpočet od konce roku 2018, jeho odkládání způsobily nejprve brexit a poté parlamentní volby. Nyní by se Velká Británie konečně mala dočkat. Očekává se, že nový rozpočet bude obsahovat prudké navýšení výdajů na železniční dopravu nebo zdravotnictví.

Očekávané události

Ještě než Velká Británie oznámí nový rozpočet, ukáže také data o HDP za minulý rok. Výsledky oznámí německý sportovní obr Adidas nebo americká pojišťovna Prudential zaměřená na asijské trhy.