V Česku přestala růst průmyslová výroba, o necelá dvě procenta klesla

Výroba Škody Superb

Výroba Škody Superb Zdroj: Skoda Auto

Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Výroba klobouků ve společnosti Tonak
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
Vývojové centrum Doosan Škoda Power
13
Fotogalerie

Průmyslová výroba v Česku v říjnu meziročně klesla o 1,7 procenta, podepsala se na tom nižší výroba dopravních prostředků. V září naopak průmysl o 2,7 procenta rostl a růst vykazoval i v předchozích měsících roku kromě červencového propadu.

Analytiky říjnový pokles zklamal, podle ekonoma Komerční banky Marka Dřímala trh očekával půlprocentní růst. Důvodem není jen kalendář, ale i vyšší srovnávací základna z loňska a nižší výroba aut. Za celý rok by si měl průmysl podle Dřímala připsat 3,7 procenta a příští rok zrychlit růst na 4,3 procenta.

Proti loňskému říjnu klesla o čtvrtinu výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení, o sedm procent slabší byla i výroba elektrických zařízení. Těžaři hlásí pokles výroby o 11,6 procenta.

 

Produkce naopak o desetinu (9,7 procenta) vzrostla u oprav a instalací strojů a zařízení, dařilo se také výrobě gumy a plastů a výrobě počítačů. Proti září výroba průmyslových podniků klesla o 0,4 procenta.

Tržby výrobcům klesly zejména v tuzemsku, kde proti loňskému roku byly o 3,1 procenta slabší. Tržby z vývozu do zahraničí se snížily o 1,6 procenta. Nové zakázky se podnikům dařilo získávat zejména v zahraničí, kde nasmlouvaly dodávky o zhruba stejné hodnotě jako loni (stouply o 0,1 procenta). Domácí zakázky naopak klesly o 4,8 procenta. Zakázek ubylo zejména výrobcům elektrických zařízení (o 7,8 procenta) a výrobcům aut (o 1,7 procenta).