Ve Spojených státech vznikl nečekaný počet pracovních míst

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK

Americká ekonomika vytvořila v březnu asi 215 tisíc nových pracovních míst, což je více, než se čekalo. K růstu přispěl hlavně stavební, maloobchodní a zdravotnický sektor. Míra nezaměstnanosti se ale zvýšila na pět procent z osmiletého minima 4,9 procenta, protože více Američanů se vrátilo na pracovní trh. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce.

Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru očekávali, že vznikne asi 205 tisíc nových míst. Ministerstvo současně zpřesnilo údaje za leden a únor směrem dolů o tisíc míst. Ve většině sektorů se počet nových pracovních míst zvýšil. Výjimkou byl zpracovatelský sektor, kde asi 29 tisíc pracovních míst zaniklo. To je nejvíce od prosince 2009.

Zlepšení vykazují i další ukazatele trhu práce. Míra zapojení pracovní síly, tedy podíl Američanů v produktivním věku, kteří jsou zaměstnaní nebo hledají práci, se zvýšil o desetinu procentního bodu na 63 procent. To je nejvíce od března 2014. Zvýšily se také mzdy. Průměrná hodinová mzda v březnu proti předchozímu měsíci vzrostla o 0,3 procenta, meziročně pak o 2,3 procenta.

Trh práce ve Spojených státech zatím nereaguje na zpomalování růstu globální ekonomiky a příliš mu nevadí ani silný dolar, který mívá negativní dopady na vývoz zpracovatelského průmyslu. Výraznější vliv zatím nemají ani nízké ceny ropy, které zhoršily situaci energetického sektoru. Podle analytiků by nejnovější údaje mohly centrální bance (Fed) umožnit, aby v letošním roce mírně zvýšila hlavní úrokové sazby.

Us Unemployment Rate