Více než polovina podnikatelů s živnostenským listem je neaktivních, uvedl průzkum

Živnostník, ilustrační foto

Živnostník, ilustrační foto Zdroj: Tomas Kubelka/E15

Živnostník, ilustrační foto
Živnostník, ilustrační foto
Martin Juřík zrušil strom Živnostník, který vyrostl jako symbol odporu proti EET
Demonstrace proti elektronické evidenci tržeb
Demonstrace proti elektronické evidenci tržeb
7
Fotogalerie

Více než polovina podnikatelů s živnostenskými listy pro fyzické osoby není aktivní. Svou činnost nejčastěji nevykonávají podnikatelé z oblasti zprostředkování a obchodu, zatímco farmáři a lékaři živnosti přerušují minimálně. Podíl tzv. spících živnostníků je vyšší mezi ženami, a to o téměř o osm procentních bodů.

Se zprávou přišla poradenská společnost Bisnode. V Česku bylo vydáno více 2,1 milionu živnostenských oprávnění pro fyzické osoby a podle odhadů Bisnode podnikatelskou činnost vyvíjí zhruba 956 000 z nich.

To představuje 45,4 procenta registrovaných živnostníků. "Své živnosti častěji přerušují ženy než muži. Podíl spících živnostníků mezi ženami je 59,8 procenta, zatímco mezi muži 52 procent," uvedla analytička Bisnode Petra Štěpánová.

V některých oborech podnikání podíl neaktivních živnostníků přesahuje 80 procent. Nejčastěji to jsou podnikatelé ze zprostředkování a obchodu. Jde o odvětví s nízkými bariérami vstupu do podnikání, a současně s sebou nese vyšší podnikatelská rizika. "Často jde o živnostenské listy založené na 'zkoušku' nebo jako doplněk k jiným aktivitám.

Naopak farmáři a lékaři své živnosti přerušují minimálně. Pro zahájení činnosti je potřeba vzdělání a zkušenosti a je-li živnostenský list založen, zpravidla jde o dlouhodobý podnikatelský záměr," dodala analytička.