Vlašimská munička chrlí přes miliardu nábojů za rok. Ve stejném řádu má i tržby

Vzhledem k měnící se bezpečnostní situaci ve světě rostou už delší dobu tržby i vlašimské Sellier & Bellot. Loni dosáhly 3,8 miliardy korun.

Vzhledem k měnící se bezpečnostní situaci ve světě rostou už delší dobu tržby i vlašimské Sellier & Bellot. Loni dosáhly 3,8 miliardy korun. Zdroj: ČTK

Výroba nábojů ve Vlašimi.
Náboje z Vlašimi.
Generální ředitel Sellier & Bellot Radek Musil.
Munička vyváží na 95 procent prudukce, dodává ji do pětasedmdesáti zemí.
Největšími zakazníky jsou USA a státy EU, hlavne Velká Británie a Německo.
16
Fotogalerie

Vzhledem k měnící se bezpečnostní situaci ve světě rostou už delší dobu tržby i vlašimské Sellier & Bellot. Loni dosáhly 3,8 miliardy korun. Letošní plán 4,1 miliardy bude podle obchodního ředitele Josefa Strnada velmi pravděpodobně překročen. 

Munička vyváží na 95 procent prudukce, dodává ji do pětasedmdesáti zemí. Největšími zakazníky jsou USA a státy EU, hlavne Velká Británie a Německo. “Momentálně neexpandujeme na další trhy, máme vyprodáno. Ročně teď vyrábíme zhruba 1,3 miliardy nábojů,” řekl Strnad s tím, že část automatizovaných linek je chrlí čtyřiadvacet hodin denně.

Střelivo často využívají ozbrojené složky. Dodávky pro ně představují asi čtyřicet procent produkce, šedesát připadá na sportovce a lovce. 

Firma má i vlastní výzkum a vývoj. Navrhuje si vlastní stroje, což označuje za klíč ke konkurenceschopnosti. Kromě toho vyvinula například ekologické střely bez olova či "svítící" střely pro vojáky s efektem viditelným jen se zařízením na noční vidění. 

Po nepříliš zdařilém pokusu o privatizaci koupila vlašimskou společnost s tradicí sahající až do roku 1825 brazilská CBC, tedy Companhia Brasileira de Cartuchos. 

Sellier & Bellot nyní zaměstnává na 1600 lidí převážně z Vlašimi a okolí, dvě stovky z toho tvoří technicko-hospodářské profese. Zatím nevyužívá nabídek pracovních agentur, daří se jí volné pozice obsazovat. Zaměstnanci obvykle pracují ve firmě až do důchodu. “Fluktuace není vysoká, lidé jsou k podniku loajální. Poměr mužů a žen je zhruba půl na půl,” doplnil generální ředitel Radek Musil.

Pochvaluje si letos uzavřenou pětiletou rámcovou smlouvu s českým ministerstvem obrany, jejíž maximální hranice je tři miliardy korun. “Z ozbrojených složek je česká armáda náš nejvýznamnější partner. Smlouva nám umožňuje plánovat výrobu s předstihem,” uzavřel Musil.