Zbraně z Uherského Brodu zaujaly americké lovce i federály, říká šéf České zbrojovky

Puška CZ 805 BREN s novou pažbou

Puška CZ 805 BREN s novou pažbou Zdroj: Česká zbrojovka

Puška CZ 805 BREN s novou pažbou
Puška CZ 805 BREN s novou pažbou
Puška CZ 805 BREN s novou pažbou
Puška CZ 805 BREN s novou pažbou
Pistole z České zbrojovky.
13
Fotogalerie

Česká zbrojovka z Uherského Brodu dováží do USA stále více zbraní, od roku 2005 vlastní značku Dan Wesson. Letos chce oslovit federální ozbrojené složky.„Je tam podmínka, že fabrika musí minimálně 51 procent dané zbraně vyrábět na americkém území. Připravujeme proto projekt, kdy by se naše pistole, útočné pušky a samopaly vyráběly pod naší hlavičkou v USA,“ říká dlouholetý generální ředitel podniku Lubomír Kovařík.

Vaší továrně se říkávalo „jednomílová“, mimo jiné proto, že už nemá v Uherském Brodě kam růst. Jak jste na tom nyní?

Označení „jednomílová“ odkazovalo na délku hlavního areálu naší společnosti na jihozápadním okraji města Uherský Brod, která pro podnik představovala omezení v dobách starších technologií. Dnes jsme v tomto ohledu úplně jinde. Zejména v posledních deseti letech jsme radikálně zmodernizovali naše výrobní zařízení, nejnovější multifunkční CNC soustružnicko-frézovací centra a robotická hnízda zabírají poměrně malou plochu, a přitom jsme díky nim zásadním způsobem zvýšili výrobní kapacitu při současném posunu na podstatně vyšší úroveň kvality.

Co vyrábíte a kde?

Zbraně pro ozbrojené složky, pro sportovce a lovce a pro sebeobranu. V dceřiné firmě v Brně produkujeme lovecké a sportovní zbraně. V roce 2014 jsme otevřeli v Novákách v Trenčínském kraji společný podnik CZ-Slovensko, který vyrábí některé komponenty našich zbraní. Kromě toho jsme v reakci na stále častější požadavky našich zahraničních zákazníků rozběhli hned několik projektů tzv. technologického transferu, při němž se výroba a montáž částečně přesouvají do státu, který pak zbraně kupuje.

Takto postupujeme například při dodávkách pistolí do Peru, kde je naším partnerem státní společnost, která hotové zbraně nabízí místním ozbrojeným složkám. Obdobný model rozjíždíme i v Egyptě, kde se však jedná nejenom o pistole, ale i o útočné pušky.

Podívejte se na video, jak střílí útočná puška CZ Bren 2:

Video placeholde
Puška CZ Bren 2 • Česká zbrojovka


Podívejte se na novou pistoli Zbrojovky CZ P-10 C:

Video placeholde
Pistole CZ P-10 C od České zbrojovky • Česká zbrojovka

Ve Spojených státech působí v Kansasu vaše dceřiná společnost. Můžete ji představit?

Společnost CZ-USA vznikla v roce 1997 s hlavním cílem zajišťovat distribuci výrobků České zbrojovky a.s. na trhu Spojených států, který patří k nejvýznamnějším na světě. Z hlediska prodeje zbraní jsou USA země zaslíbená, bez ohledu na dílčí výkyvy. Je ale třeba dodržovat mnoho různých předpisů a brát v potaz specifické požadavky zákazníků. Tohle všechno naše dceřiná společnost CZ-USA zvládá. Díky ní má dnes značka CZ na severoamerickém trhu skvělý zvuk a tomu taky odpovídá stále větší podíl naší „dcery“ na počtu zbraní prodaných ve Spojených státech.

Jde pořád dovoz českých výrobků?

Ne tak docela. V únoru 2005 jsme prostřednictvím dceřiné společnosti CZ-USA získali stoprocentní kontrolu nad známým americkým výrobcem krátkých palných zbraní společností Dan Wesson. Tu mimochodem v roce 1968 zřídil pravnuk spoluzakladatele slavné americké zbrojovky Smith & Wesson. Nákup se týkal jak samotné značky, tak kompletních výrobních kapacit a hmotného majetku. Za období od vstupu do Dan Wesson jsme posílili prestiž této značky a postupně se daří zvyšovat prodeje této americké akvizice.

K tomu je třeba připočítat ladičské aktivity společnosti CZ-USA, která zbraně CZ různým způsobem upravuje, a nejnověji také výrobně-montážní kooperaci při dodávkách samonabíjecích modelů Scorpion a Bren.

Jak dlouho trvaly úvahy vstoupit na americký trh a kolik času zabralo zřízení tamní pobočky?

Česká zbrojovka se ve Spojených státech snažila prosadit už před rokem 1989, dovoz palných zbraní z východního bloku ale zásadním způsobem omezoval americký zákon z roku 1968. Toto embargo se podařilo zrušit až na jaře 1991. Vzápětí začala první etapa našeho průniku na trh USA.

Nejprve se vyzkoušela spolupráce s vybranou americkou obchodní firmou, které byla na určitou dobu svěřena do role výhradního dovozce zbraní CZ s úkolem pokrýt území celých USA. Výsledky ale zaostávaly za očekáváním, a tak se Česká zbrojovka a.s. v roce 1996 po vzoru jiných významných evropských zbrojních výrobců rozhodla založit přímo ve Spojených státech vlastní dceřinou společnost.

Začátky CZ-USA nebyly jednoduché. Hledalo se vhodné sídlo, schopný management, správná strategie. Zhruba po roce se však podařilo nastavit správný kurz a naše „dcera“ začala generovat stále zajímavější zisky.

V čem Amerika předčila a naopak zklamala vaše očekávání?

V době, kdy jsem do čela České zbrojovky nastoupil, už byla CZ-USA dávno stabilizovaná a v jejím čele stáli lidé, kteří velmi dobře věděli, co dělají. Rezervy dlouhodobě vnímám asi jen v tom, že se nám dosud nepodařilo výrazněji prosadit v segmentu ozbrojených složek. Ale na tom právě intenzivně pracujeme.

Co mě příjemně překvapilo, bylo třeba velmi dobré přijetí výhradně samonabíjecí verze našeho samopalu Scorpion, která se ve své kategorii stala bestsellerem. Aktuálně ve Spojených státech zaznamenáváme skvělé ohlasy na naši horkou novinku, pistoli CZ P-10 C. To potěší.

Kdo jsou tamní hlavní odběratelé?

Drtivá většina zbraní, které do USA vyvážíme, je zatím určena pro civilní trh, pro lovce, myslivce, hobby a pro osobní ochranu. Letos rozjíždíme dva projekty, které by měly vést k tomu, že budeme schopni nabídnout naše zbraně federálním ozbrojeným složkám. Je tam podmínka, že fabrika musí minimálně 51 procent dané zbraně vyrábět na americkém území. Proto s našimi experty připravujeme projekt, kdy by se naše pistole, útočné pušky a samopaly vyráběly pod naší hlavičkou v USA.

V Česku má zbrojní průkaz na 300 tisíc lidí a platí u nás legislativa, které je svou kombinací přísnosti a vstřícnosti vůči zákonům dbalým občanům mnohými považována za jednu z nejlepších na světě. Nicméně Evropský parlament chce držení zbraní v EU včetně ČR omezit. Můžete se k tomu vyjádřit?

Vývoj kolem směrnice, proti níž se postavila česká vláda i obě komory našeho parlamentu, pozorně sledujeme. Je jasné, že omezení obsažená ve směrnici se budou týkat i našich zbraní. Výhodou naší společnosti je velká šíře sortimentu loveckých a sportovních zbraní. Takže pokud by došlo na nejhorší, maximálně bychom posílili výrobu neembargovaných zbraní a zároveň bychom hledali jiné možnosti využití našich výrobních kapacit. Jednoduché by to ovšem nebylo.

Osobně tuto směrnici vnímám jako bezúčelnou a dokonce nebezpečnou. Jejím cílem má být snížení hrozby teroristických útoků, jenže směrnice neřeší hlavní problém v podobě nelegálního dovozu zbraní a namísto toho jen naprosto nesmyslně omezuje bezúhonné držitele zbrojních průkazů.

Zkraje března jste ve Spojených arabských emirátech představili pistoli CZ P-10 C a útočnou pušku nové generace CZ Bren 2. Jak byly tyto novinky přijaty? A rýsují se odběratelé z tohoto regionu?

Naše nejnovější zbraně pro ozbrojené složky jsou po celém světě přijímány s nadšením a veletrh Idex 2017, který zmiňujete, v tomto ohledu nebyl výjimkou. Pro pistoli CZ P-10 C a útočnou pušku Bren to byla veřejná premiéra na Blízkém východě a již během výstavy v Abú Dhabí jsme zaznamenali velký zájem potenciálních zákazníků. V náš prospěch navíc hovoří předchozí úspěšné dodávky do několika zemí v tomto regionu.

Jak dlouho trvá vývoj nového modelu pistole? Značnou dobu zabere testování a zkoušky, je to tak?

Vývoj zbraní až po zavedení do sériové výroby je obecně záležitost několika let. Hodně záleží, o jak novou konstrukci se jedná a zda se při její produkci používají již osvojené technologie, anebo se zavádějí nové. Žádná renomovaná zbrojovka si nedovolí pustit na trh výrobek bez opravdu důkladného odzkoušení, a to včetně testů životnosti, při kterých se vystřílí mnoho desítek tisíc ran. Vývoj naší nové pistole CZ P-10 C začal v roce 2014 a výsledná zbraň má v ráži 9x19 garantovanou životnost hlavních částí padesát tisíc ran.

Máte případy, kdy zbraň zkouškou neprošla?

Nejnáročnějším zkouškám podléhají zbraně, které jsou určeny pro ozbrojené složky. Testuje se odolnost v prašném prostředí, za deště a po dešti, v blátě, písku, za nízkých a vysokých teplot, zkouší se funkce bez čištění a mazání, pádová bezpečnost, samovznícení náboje v komoře, testuje se střelba tzv. vysokého počtu výstřelů. Při samotném vývoji, kdy si děláme průběžné zkoušky, abychom ověřili správnost technického řešení, se může stát, že zbraň danou zkouškou neprojde. V takovém případě hledáme lepší, konstrukčně robustnější řešení. Dokud nejsou všechny zkoušky v pořádku, zbraň náš vývoj neopustí. Závěrečné zkoušky, při nichž zbraň prochází všemi zkouškami najednou, musí být bezpodmínečně v pořádku.

Kolik času zabere montáž pistole?

Samotná montáž pistole je velmi jednoduchá a trvá podle konkrétního modelu asi deset až patnáct minut. Když nějakému laikovi předvedeme, jak se montuje moderní pistole, je vždycky nadšený, jak je to jednoduché, a že k tomu v podstatě nepotřebuje žádný speciální nástroj.

Mají zaměstnanci povinnost umět střílet?

Zaměstnanci, kteří manipulují se zbraněmi nebo s hlavními díly zbraní, a zaměstnanci, kteří manipulují se střelivem, musí mít zbrojní průkaz. Jednou ročně mají povinné střelby, takže umí ovládat zbraň a umí střílet.

Máte problém se sháněním kvalifikovaných zaměstnanců? Pokud ano, v jakých profesích?

Ve Zlínském kraji je kolem sedmi tisíc volných pozic, ale obsazují se obtížně. Přestáváme být atraktivní pro střední technické kádry. Je tady skvělá univerzita, ale výzkumná a vývojová centra v Praze přetahují spoustu absolventů. Problém je i v tom, že do příhraničí nepřichází moc lidí za prací. Spíše se vracejí rodáci ve věku 40–45 let, kteří předtím odešli do Prahy nebo jinam, a teď už pro ně život není jen o penězích.

Jak tento problém řešíte?

Nedostatek kvalitních odborníků technického charakteru je celospolečenský problém, který se navíc prohlubuje. My zastáváme názor, že sepři řešení tohoto problému musíme sami více angažovat. Proto spolupracujeme s několika vysokými školami, vyhledáváme a podporujeme talentované studenty, poskytujeme stipendia. Spolupracujeme také na bakalářských a diplomových pracích a hledáme způsoby motivace pro vysokoškoláky k nástupu do naší společnosti. Velmi úspěšná je spolupráce s Centrem odborné přípravy technické v Uherském Brodě, které pro naše potřeby připravuje střední technický kádr. Všichni absolventi této školy mají možnost nastoupit k nám do firmy.

Které zakázky se řadí k Vašim nejdůležitějším z hlediska referenční hodnoty ve světě?

Jednou z nejvýznamnějších zakázek pro nás byla ta domácí – dodávka útočných pušek Bren pro Armádu ČR. Pro nás to byl a stále je velmi významný kontrakt, protože všude, kam tyto zbraně chceme dodávat, se ptají, jestli je používá naše armáda. Pokud by tomu tak nebylo, vyvolalo by to pochyby.

Významný byl pro nás ale také podíl na přezbrojování slovenské armády a policie. Zaznamenali jsme rovněž obchodní úspěchy v ozbrojených složkách na africkém kontinentě nebo v Latinské Americe. Potěšilo nás, že americká Utah Highway Patrol, tedy typická dálniční policie, používá naše samopaly Scorpion. Nejnověji se můžeme pochlubit tím, že naše útočné pušky Bren si objednala francouzská elitní protiteroristická jednotka GIGN, které je po náročných zkouškách označila za nejlepší ve své třídě.

Lubomír Kovařík (46)

Vystudoval Vojenskou vysokou leteckou školu, dále absolvoval řadu odborných školení a v roce 2000 získal titul MBA na Masarykově ústavu ČVUT. Oficiálně převzal řízení České zbrojovky v roce 2006. Přišel ze společnosti Mavel, kde zastával pozici generálního ředitele. Má za sebou bohatou manažerskou praxi a více než desetileté zkušenosti z řídících pozic. Předtím působil jako generální ředitel ve společnostech Eltodo, a Škoda Praha. Svou profesní kariéru však začínal jako pilot vojenských nadzvukových a dopravních letounů.