Vyhlídky zlepšila i bankovní asociace, HDP by měl růst o 4,2 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Michael Tomes, E15

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 4,2 procenta ze srpnových 3,2 procenta. Pro příští rok naopak odhad zhoršila na 2,5 procenta z předchozích 2,7 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes ČBA zveřejnila. Loni ekonomika rostla o dvě procenta.

Od srpnové prognózy se v domácí ekonomice podle asociace prohloubila souhra jednorázových prorůstových faktorů, a to zejména v podobě investic spolufinancovaných z evropských fondů. „Dynamika českého hospodářství bude v roce 2015 i v roce 2016 vyšší než růst ve většině zemí eurozóny, což slibuje přibližování ekonomické úrovně k nejvyspělejším evropským ekonomikám,“ uvedla hlavní ekonomka asociace Eva Zamrazilová.

Příští rok bude růst české ekonomiky podle hlavního ekonoma ČSOB Martina Kupky pokračovat volnějším, dlouhodobě udržitelným tempem okolo 2,5 procenta. „Oživení bude nadále taženo zpracovatelským průmyslem, příznivě se však projeví ve většině segmentů našeho hospodářství,“ uvedl.

Nejistý vývoj koruny

Trvalou nejistotou odhadovaného vývoje je podle Zamrazilové vývoj kurzu koruny ve druhé polovině roku 2016, kdy by mohla Česká národní banka ukončit režim devizových intervencí. „Výrazné posílení koruny ale banka podle aktuální komunikace nepřipustí, ani pokud by byl kurzový závazek opuštěn během třetího či čtvrtého čtvrtletí příštího roku, proto by tato nejistota neměla mít potenciál ekonomiku příliš rozkolísat,“ uvedla Zamrazilová.


source: tradingeconomics.com

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním i příštím roce. Letos by měl hrubý domácí produkt stoupnut o 4,5 procenta a příští rok o 2,7 procenta. Důvodem zlepšení pro letošní rok je překvapivě silný růst ekonomiky v prvním pololetí. ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků osmi tuzemských bank.

Jsme jen chudí příbuzní Západu