Zápisník Daniela Nováka: Jak zablokovat D1

Protest pražských taxikářů

Protest pražských taxikářů Zdroj: ČTK

Šéf a spoluzakladatel oblíbené aplikace WhatsApp Jan Koum odešel z podniku. Komunikační nástroj patří od roku 2014 Facebooku. Otci zakladateli se prý mimo jiné nelíbily snahy mateřské firmy o využívání osobních údajů uživatelů WhatsApp.

Pochopitelně. V případě aplikace, která se honosí tím, že ke zprávám nemá přístup nikdo kromě odesílatele a příjemce, je to tak trochu přešlap.

A ještě jedna o Facebooku. Jeho zakladatel Mark Zuckerberg oznámil, že největší sociální síť chystá seznamku. Samozřejmě jen pro dlouhodobé a vážné vztahy, žádné divočárny. Přesto tím Zuckerberg pomohl tomu, že akcie majitelů aplikací typu Tinder prudce spadly. Ještě se ale uvidí, jestli to pomůže síti, která si aktuálně musí napravovat pošramocenou reputaci kvůli gigantickému zneužití dat ve prospěch volební kampaně Donalda Trumpa. Lajk?

Taxikáři chystají protest proti memorandu mezi vládou a firmou Uber. Podle něj budou muset řidiči alternativních přepravců splňovat stejné podmínky jako taxikáři. Ti však tvrdí, že na tom stejně budou hůř. Jen by si tradiční drožkáři měli rozmyslet formu protestu. V pátek se sjedou do Čestlic. Pokud tam budou chtít zablokovat dálnici D1, tak hrozí, že si toho nikdo nevšimne.