Zavádějící návrat do normálu. Část čínských továren vykazuje falešná data o své aktivitě

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Levnými penězi proti koronaviru

Centrální bankéři postupně přicházejí s přísliby, že jsou připraveni uvolnit měnovou politiku. Pomohli by tak ekonomikám poškozeným epidemií koronaviru. Naposledy se ke stanovisku amerického Fedu a centrálních bank Japonska a Velké Británie přidala Christine Lagardeová. Evropská centrální banka, kterou vede, je připravena přijmout „přiměřená a cílená opatření" na podporu hospodářství. Pokud to prý bude potřeba.

Ulitý start

Čínskou snahu najet na plný hospodářský výkon co nejdříve provázejí pochyby ze statistických manipulací. Ve východní provincii Če-ťiang například vláda posuzuje stav výroby podle odběru elektřiny. Pro některé podniky není nic jednoduššího, než zapnout stroje a lidi nechat doma. I tak vykážou požadovaný odběr energií, který určily místní samosprávy. Ty se pak mohou pochlubit „návratem do normálu."

Velký den pro španělské banky

Evropský soudní dvůr by měl dnes rozhodnout, zda klienti španělských bank budou moci žádat odškodnění v celkovém úhrnu až miliard eur. Instance posuzuje, jestli byly finanční domy dostatečně transparentní při uvádění podmínek hypoték. Spornou je zejména praxe, kdy banky odvozovaly úrokové míry od indexu španělské centrální banky, nikoli podle evropské referenční úrokové sazby Euribor.

Klid na trzích

Americké akcie včera zažily nejlepší den od prosince 2018, kdy hlavní indexy vzrostly o zhruba pět procent. Nyní na ně navázaly i evropské parkety. Širší index Stoxx 600 začal obchodování téměř tříprocentním nárůstem.

Bitcoin naráží na strop

Kryptoměny mají za sebou povedených 24 hodin, v případě nejrozšířenějšího bitcoinu jeho hodnota stoupla zhruba o pět procent. Cena virtuální mince se dostala těsně pod devět tisíc dolarů. Nad ni ale nevystoupala. Bitcoin se o zdolání devítitisícové mety intenzivně pokoušel už ve čtvrtek. Rovněž bez úspěchu.