Konec bojů mezi Agrofertem a sedlákem Radou? Koncern stáhl insolvenci na zemědělcův podnik

Statkář Bohumír Rada při happeningu před Úřadem vlády

Statkář Bohumír Rada při happeningu před Úřadem vlády Zdroj: ČTK

Andrej Babiš
Andrej Babiš (ANO) se v případě volebního úspěchu v parlamentních volbách 2017 bude muset vzdát Agrofertu i Mafry. Chce to zákon o střetu zájmu, který zřejmě projde Sněmovnou.
3
Fotogalerie

Zemědělský podnik Agro Jevišovice, který patří do koncernu Agrofert, stáhl 13 měsíců starý insolvenční návrh na podnik Bohumíra Rady Agro Boskovštejn. Vyplývá to z údajů v insolvenčním rejstříku. Podniky se v mediačním řízení dohodly na způsobu splacení pohledávek, řekl Rada. Dohodu potvrdil i mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Rada uvedl, že jeho závazek činí 12 milionů korun. "Podle memoranda, které jsem uzavřel s Andrejem Babišem (ANO), tehdejším majitelem Agrofertu, když jsem odcházel z Jevišovic, jsem dostal stroje k obdělávání polí a za ně jsem měl zaplatit tím, že jim budu vyvážet kejdu. Oni to zpochybnili a tvrdili, že jde z mé strany o finanční závazek. Nyní jsme se tedy dohodli tak, že z 12 zbývajících milionů korun zaplatím zhruba polovinu penězi a druhou část vývozem kejdy. Splaceno musí být od 1. července za dva roky," uvedl Rada. Podle Hanzelky část již uhradil formou poskytnutí služeb.

Stažení insolvenčního návrhu bylo jednou z podmínek této dohody. Své návrhy stáhli také další dva účastníci insolvenčního řízení, kterým již Rada zaplatil.

Spory mezi subjekty začaly v roce 2011. Rada z malého Agrodružstva Jevišovice vybudoval jeden z největších zemědělských podniků v Česku, akciovou společnost Agro Jevišovice. Dostal se však do insolvence a firmu v roce 2011 prodal Agrofertu, tehdy vlastněnému současným premiérem Babišem. Koncern Agrofert nyní spravují svěřenské fondy.

Rada je teď majitelem a jednatelem firmy Agro Boskovštejn, na kterou Agro Jevišovice podala návrh na insolvenci, jež tedy nyní končí díky dohodě v mediačním řízení. Obě firmy však vedou ještě některé další spory.