Za bramborový salát si Češi připlatí. Sucho vyhnalo ceny zeleniny vzhůru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Zelenina na pultech zdražuje o desítky procent. Zdražovat budou také přední zpracovatelé.

Úroda zeleniny, která je letos kvůli suchu podle Zelinářské unie Čech a Moravy nižší v průměru o třicet procent, se významně promítá do cen v obchodech. Zdražení se týká především košťálové a kořenové zeleniny. Mrkev v říjnu meziročně zdražila o 52 procent, bílé zelí o 36 procent, květák o 26 procent a brambory o třináct procent. Zdražení se nevyhnulo ani rajčatům, u kterých se v říjnu cena meziročně zvýšila o patnáct procent.

„O nárůst ceny se pěstitelé dělí s obchodními řetězci,“ uvedl předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Jaroslav Zeman. Podle hlavního ekonoma Czech Fund Lukáše Kovandy promítli zemědělci do cen zeleniny také rostoucí ceny energií, pojistného, nájemného a také rostoucí cenu práce. „Mzdy v prvním pololetí vykázaly v zemědělském segmentu růst 7,4 procenta,“ uvedl Kovanda. I proto podle něj bude zdražování dál pokračovat.

Zákazníci nepocítí růst cen jen u zeleniny, ale připlatí si i za zeleninové výrobky. Přední tuzemský zpracovatel Hamé avizoval zdražení už v září s tím, že situace vypadá nejhůře u zelí.

"Nejde jen o nedostatek a růst cen surovin, ale také další vstupy se letos citelně zvyšují, jde například o energie, obalové materiály, ceny dopravy a tak dál. Nezbývá nám nic jiného než upravit ceny některých výrobků pro odběratele,“ uvedl Petr Kopáček, mluvčí společnosti patřící norské skupině Orkla.

O zdražení mluví i výrobce Bidfood, pod kterého spadá například značka mražené zeleniny a zeleninových směsí Nowaco. „Nejkritičtější je to s kořenovou zeleninou, především s bramborami, cibulí, ale také s mrkví, petrželí nebo pastinákem,“ sdělil Lukáš Kunovský z nákupního oddělení Bidfoodu.

„Zdražujeme průběžně. Ještě zhruba měsíc na tom budeme pracovat,“ uvedl ředitel společnosti Alibona František Toman s tím, že už teď pomáhá dovoz zeleniny. „Naháníme to v Polsku, Německu a Nizozemsku,“ doplnil. Dovoz zeleniny nevylučují ani Hamé a Bidfood. „Musíme nakupovat také v zahraničí, například v Belgii nebo Německu,“ řekl Kunovský.

“Přijde určité období, kdy už tady bude zboží pouze z dovozu,” poznamenal předseda Zelinářské unie Čech a Moravy Zeman s tím, že na čekém trhu jí bude nedostatek. Dopad na cenu si netroufá odhadnout. Sucho letos nepostihlo pouze Česko, ale také další země střední Evropy a sever kontinentu.

Bramborový salát: Recept na ten tradiční i odlehčenou verzi >>>