Zmírnění obchodní války se blíží, investoři ale úplně v klidu nejsou

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15.cz přináší několik důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

První část dohody se blíží

Spojené státy a Čína se chystají na podpis první části obchodní dohody. Stane se tak po téměř dvou letech od začátku celého sporu mezi oběma velmocemi. Obsah dokumentu, který by měli podepsat prezidenti obou států, ale zatím nebyl zveřejněn. 

Investoři v nejistotě

Nejistota kolem podepsání první části obchodní dohody mezi Spojenými státy a Čínou se podepisuje na amerických akciích. Ty svůj poslední den zakončily spíše smíšeně. Hlavní indexy vystoupaly na nová maxima, ale většinu zisků poté smazaly kvůli informaci agentury Bloomberg, že americká cla na čínské zboží budou platit nejméně až do listopadových amerických prezidentských voleb. Se ziskem uzavřel jen index Dow Jones.

Libanon opět na nohou

O malé zemi z Blízkého východu se v posledních dnech mluvilo spíše kvůli bývalému vládci aliance Renault-Nissan-Mitsubishi Carlosi Ghosnovi, který sem uprchl před japonskými soudy. Libanonem však znovu zmítají i demonstrace. Lidé protestují kvůli bezprecedentní hospodářské krizi.

Největší demonstrace zažívá hlavní město Bejrút, ale i další města v zemi. Protestující podle agentury Bloomberg zablokovali ulice a začali pálit pneumatiky s požadavkem, aby politické strany, které jsou teď u moci, okamžitě jmenovaly vládu odborníků.

Změna v ruské  kauze

Michael Flynn, bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa pro národní bezpečnost, stáhne své doznání, že lhal někdejšímu zvláštnímu vyšetřovateli Robertu Muellerovi o svých kontaktech s Rusy před prezidentskými volbami v roce 2016. Důvod? Podle Flynna je to hlavně kvůli nedodržení původní dohody s americkou administrativou, podle níž se měl výměnou za přiznání viny vyhnout vězení.