Banky by na bydlení mohly půjčovat levněji. Lidé si můžou vyjednat lepší půjčku

Vizualizace bytového projektu Malý háj developerského holdingu Finep.

Vizualizace bytového projektu Malý háj developerského holdingu Finep. Zdroj: Finep

Developerský projekt Vanguard Prague v Praze-Modřanech.
Vizualizace bytového projektu Victoria Palace, který v Praze 6 na Vítězném náměstí postaví skupiny Penta a Kaprain.
Vizualizace developerského projektu Vivus Kolbenova společnosti Pankrác v Praze-Vysočanech.
Parková čtvrť od developera Central Group, která vznikne v severní části Nákladového Nádraží Žižkov.
Vizualizace bytového projektu, který v ulici Na Maninách v Praze-Holešovicích postaví developer Trigema.
9
Fotogalerie

Domácím bankám se během uplynulých týdnů otevřel prostor pro hypoteční úrokové prázdniny. Finančním domům totiž už od února zlevňují zdroje, kterými půjčky na bydlení financují. Smlouvy s klientem na nejčastější pětiletou fixaci teď bankám vycházejí zhruba o desetinu levněji než koncem ledna. Důvodem je názor trhu, že ČNB bude zvyšovat své sazby pomaleji, než se čekalo. Sazby hypoték přitom stále rostou, a banky tak inkasují vyšší marže. Podle odborníků mají ale zájemci o půjčku lepší pozici pro vyjednávání.

„Pružnost bankovních nabídek bývá za situace zlevňování peněz mnohem nižší, než pokud náklady bank rostou. Je otázkou, zda se jedná o určitou setrvačnost, nebo záměr bank využít situace,“ říká šéf makléřské společnosti Golem Finance Libor Ostatek. „Během příštích měsíců by hypoteční sazby díky levnějším zdrojům bank měly spíše stagnovat,“ dodává analytička poradenské společnosti Partners Lucie Drásalová.

Bankám zlevnily takzvané tříleté i pětileté peníze, v případě fixace sazeb na tato období by tedy klientům mohly nabídnout lepší podmínky. Zatím ovšem dělají pravý opak. Jen k prvnímu březnu šlo s úroky nahoru několik velkých hráčů.

Své hypotéky zdražily Wüstenrot, Komerční banka i ČSOB spolu s Hypoteční bankou. Česká spořitelna, Raiffeisenbank, Sberbank či Moneta úroky zvedly už během února. „Finanční trhy trochu korigují očekávání toho, jak rychle bude Česká národní banka zvedat sazby, což umožňuje pokles ceny peněz pro banky. Ty buď reagují se zpožděním, nebo si jednoduše vylepšují marži. Vzhledem k tomu, jak roste poptávka po hypotékách, je to ale pochopitelné,“ vysvětluje hlavní ekonom poradenské společnosti Deloitte David Marek.


Všechny články k cenám bytů najdete zde >>>


Jen během ledna totiž banky poskytly zhruba o deset procent půjček na bydlení více než před rokem. „Počítám, že začne přibývat akčních nabídek bank na slevy, prostor tam je,“ dodává Ostatek. 

I tak je ale hypoteční byznys pro banky méně výhodný než třeba ještě na počátku loňského podzimu. Zatímco roční úrokové náklady bank na pětiletou fixaci sazeb se tehdy pohybovaly kolem jednoho procenta, nyní jsou takřka o tři čtvrtiny výše. Průměrná sazba hypoték přitom podle Hypoindexu společnosti Fincentrum vzrostla z 2,01 na 2,28 procenta, tedy o necelou pětinu. Masivnějšímu růstu sazeb prý bránily obavy bank ze ztráty jejich podílu na domácím hypotečním trhu.