Inspirace pro Prahu? Ceny bydlení trápily i část Švédů, IKEA se Skanskou přišly s levnými domy

BoKlok

BoKlok Zdroj: www.boklok.com

BoKlok
BoKlok
BoKlok
4
Fotogalerie

Bytová situace v Praze zůstává napjatá. Ve Švédsku problém s finanční dostupností bydlení pomáhá řešit například buňkový systém BoKlok. Stojí za ním obchodní síť IKEA a developerský gigant Skanska. Cílem má být nabízet dostupné byty za přijatelnou cenu. S konceptem se nyní mohli snadno blíže seznámit i Češi. Na konferenci Bydlení 20/21 pořádané magazínem Reportér o něm promluvil vedoucí prodeje projektu BoKlok Jerrie Kristianson.

Systém dostupného bydlení BoKlok zažívá ve Švédsku rozmach. Jen za posledních šest let postavilo více než 7500 apartmánů. Od roku 1997, kdy se začaly stavět, tak v zemi vzniklo více než 12 tisíc bytů. Kromě Švédska BoKlock nabízí své domy i v Dánsku, Norsku, Finsku, Velké Británii a Německu.

Od začátku působení značky se vedly debaty hlavně o tom, kdo bude jejím typickým zákazníkem, kterému by se měly ceny bytů uzpůsobit na míru. Korporace se nakonec zaměřily na zdravotní sestry. Ty měly dobré vzdělání, ale kvůli svému nízkému příjmu nedokázaly ve Švédsku sehnat dostupné bydlení, popsal Kristianson.

„Zdravotní sestry byly přesně tím archetypem, který jsme potřebovali. Jednopokojový byt by neměl stát víc, než si může dovolit člověk s jejím příjmem,“ říká vedoucí prodeje BoKloku Jerrie Kristianson. Postupem času zdravotním sestrám ve Švédsku vzrostly platy, takže se nyní minimální ceny BoKloků určují podle výplat učitelek v mateřské školce. Garsonka od BoKloku tak obvykle v přepočtu stojí kolem 2,3 milionu korun.

V letošním roce firma přidá ke svým domům solární panely. BoKlok se ostatně dá přeložit jako „chytré bydlení“. Jeho myšlenka vznikla na začátku devadesátých let, kdy se společnosti IKEA a Skanska dohodly, že společně vytvoří první stavební firmu ve Švédsku, která bude zákazníkům dodávat masový produkt.

Buňkové domy, které fungují na podobném principu jako lego, si zákazníci si mohou objednat v obchodech IKEA v rámci speciálních “objednávacích dnů”. Firma Skanska jim je pak postaví.