Kolik stačí k zařazení se mezi desetinu nejbohatších lidí planety? Poměry mění bytová krize

Vlastnictví garsonky v Praze stačí k tomu, aby se její majitel zařadil mezi deset procent nejbohatších obyvatel planety. Vyplývá to z aktuální studie Credit Suisse, o které informuje web CNBC. A komu patří několikapokojová nemovitost v centru českého hlavního města, ten se může řadit rovnou k nejmovitějšímu procentu světové populace, vyplývá z analýzy.

Podle výzkumu Global Wealth Report potřebujete jmění v minimální výši 871 320 dolarů (19 738 011 korun), abyste se vešli mezi jedno procento nejbohatších lidí na planetě. K zařazení mezi deset procent lidí s největším majetkem pak stačí 93 170 dolarů (2 110 058 korun). Kdo se nevejde ani do jedné z kategorií, zoufat nemusí. S 4 210 dolary (95 369 korun) by byl stále bohatší než polovina světové populace.

Čísla ze studie tak reflektují přetrvávající extrémní nerovnost světového bohatství. „Zatímco spodní polovina dospělých kolektivně vlastní méně než procento světového bohatství, horním deseti procentům obyvatel patří 85 procent světového bohatství,“ uvádí autoři. Podíl připadající na procento nejbohatších ovšem podle nich dosáhl vrcholu v roce 2015 a od té doby neroste.

Z Čechů tak mezi jedním procentem nejbohatších lidí světa může být například majitel luxusního čtyřpokojového bytu na pražském Smíchově, do skupiny deseti procent lidí v největším jměním pak může patřit i průměrný majitel pražského bytu o velikosti 1+kk, který se prakticky nedá koupit levněji než za dva miliony korun. Vyplývá to z nabídky realitních portálů.

Mezi jedním procentem nejbohatších lidí na planetě mají nejvíc zástupců USA – více než 19 milionů. Na druhém místě je Čína se 4,2 miliony, což potvrzuje trend, že počet bohatých Číňanů roste. Jako čisté jmění studie definuje hodnotu finančních aktiv plus nemovitosti minus dluh domácnosti.