Pražští developeři narazili na strop, lidé kvůli drahotě přestávají kupovat nové byty

Tržní ceny nových bytů v hlavním městě se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily téměř o patnáct procent, vyplývá z nových čísel ČSÚ. (ilustrační foto)

Tržní ceny nových bytů v hlavním městě se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily téměř o patnáct procent, vyplývá z nových čísel ČSÚ. (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš_E15

Vysoké ceny nových bytů v Praze přestávají být pro zájemce o bydlení přijatelné. Developeři proto odhadují, že poprvé po pěti letech se může v metropoli prodat méně než pět tisíc novostaveb. (ilustrační foto)
2
Fotogalerie

Ceny novostaveb v Praze rekordně rostou. Již však narážejí na limity kupní síly a poptávka klesá.

Vysoké ceny nových bytů v Praze přestávají být pro zájemce o bydlení přijatelné. Developeři proto odhadují, že poprvé po pěti letech se může v metropoli prodat méně než pět tisíc novostaveb. Pokud se prognóza splní, bude to nejhorší výsledek za posledních pět let. Za rok 2017 se v hlavní městě prodalo 5500 nových bytů, vyplývá ze společných dat developerských společností Central Group, Skanska Reality a Trigema.  

„Nákupní horečka polevila. Lidé už nejsou hnáni rekordně nízkými úrokovými sazbami, a tak nekupují vše a za jakoukoli cenu. Pokud mluvíme o posledních třech měsících, registrujeme meziroční pokles poptávky o deset až patnáct procent,“ řekl Prokop Svoboda, spolumajitel realitní kanceláře Svoboda & Williams.

Tržní ceny nových bytů v hlavním městě se ve druhém čtvrtletí meziročně zvýšily téměř o patnáct procent, vyplývá z nových čísel Českého statistického úřadu. To je nejsilnější zaznamenaný růst od roku 2010, kdy developeři začali vytvářet vlastní statistiku.  

„Nabídka bytů na pražském trhu stále neodpovídá poptávce. To je důvod proč jsou ceny tak vysoké. Velikosti Prahy by odpovídala nabídka minimálně na úrovni jeden a půl násobku té současné. To by pomohlo stabilizovat ceny na trhu,“ uvedla Marcela Fialková, mluvčí největší stavitele bytů Central Group.

Stavebníci žehrají mimo jiné na průtahy v přípravě Metropolitního plánu Prahy a na stavební uzávěry. „Vedle pomalého a komplikovaného přístupu úřadů k novým projektům stále chybí dlouhodobě platný právní rámec, který by územní rozvoj ve městě vůbec upravoval. To vše připravované stavby prodražuje a způsobuje, že si lidé mohou vybírat jen z omezeného počtu nových bytů,“ sdělil tiskový zástupce Trigemy Radek Polák.

Nesplnilo se ani očekávání, že lidé budou chtít stihnout koupi bytu ještě před zpřísněním podmínek pro poskytování hypoték. Ty po zásahu České centrální banky platí od října.

„Ani vyšší zájem o tento typ financování v září nedokázal výrazněji vylepšit prodejní statistiky za celé čtvrtletí. To se tak stalo nejhorším za posledních šest let,“ poznamenal majitel developerské firmy Ekospol Evžen Korec.

Výsledkem přehřáté situace na bytovém trhu je podle šéfa Svoboda & Williams také prodlužování doby prodeje jednotlivých bytů. Řada lidí si navíc kvůli vysokým cenám v Praze pořizuje bydlení ve Středočeském kraji.  

Speak Visually. Create a presentation with Visme