Nové byty v Praze na konci června zdražily o více jak osm procent

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Jiří Marek

Průměrná nabídková cena volných nových bytů v Praze na konci června meziročně vzrostla o 8,3 procenta na 100 300 korun za metr čtvereční. Tempo růstu však již postupně klesá, když v polovině loňského roku nové byty meziročně zdražily o 22,5 procenta. Počet volných dostupných bytů v nabídce developerů na konci června meziročně vzrostl o necelou čtvrtinu na 5269. Vyplývá to z údajů poradenské společnosti Deloitte.

Nové projekty přinesly v květnu a červnu na pražský trh do přímé nabídky developerů 1305 bytů. Podle analytika Deloitte Petra Hány tvořily rozhodující část nabídky nové etapy již nabízených velkých projektů. "Květen a červen přinesly na pražský rezidenční trh nejvíce bytů v těchto měsících od roku 2014. S novými projekty přišly téměř všechny developerské společnosti. Současně se podstatně zvýšila snaha developerů o doprodej zbylých obvykle dražších bytů zejména v již dokončených projektech, která se promítla jak do marketingových akcí, tak do cenové politiky," uvedl Hána.

První polovina roku byla podle něj z hlediska nabízených nových bytů nejlepší od konce krize. Přinesla 3376 bytů, což je téměř o desetinu více než v rekordním roce 2014.

"První vlaštovky jaro nedělají. Aktuální čísla sice vypadají pozitivně, ale tvrdit, že se v Praze situace v oblasti výstavby zlepšuje, by bylo více než předčasné. Podařilo se sice povolit několik větších projektů a ty dát díky tomu do prodejní nabídky. Ale z celkového počtu 40 tisíc bytů v 900 projektech, které jsou v Praze uvězněny v povolovacím řízení, je to zanedbatelné číslo," doplnil ředitel Asociace developerů Tomáš Kadeřábek.

Nejdražším pražským obvodem zůstává Praha 1 s průměrnou cenou 211 700 korun za metr čtvereční. Nejlevnější je Praha 9 s průměrem 84 600 korun. Meziročně ceny nejvíce vzrostly v Praze 1 a v Praze 10, shodně o 25,9 procenta). V Praze 6 ceny stagnovaly.

V květnu a červnu developeři v Praze prodali 968 nových bytů, meziročně zhruba o třetinu více. Nejvíce patřilo společnosti Central Group (167), následují Penta (97), Edifice Krejcárek (77), Finep (67) a Skanska Reality (61). Průměrný prodaný byt stál 6,21 milionu korun, jeho jednotková cena byla 98 tisíc korun za metr čtvereční. Jeho velikost činila 63 metrů čtverečních.