Makléřka: Developeři se začínají spekulacím s byty bránit

Obchodní manažerka realitní kanceláře Svoboda & Williams Michaela Koudelová.

Obchodní manažerka realitní kanceláře Svoboda & Williams Michaela Koudelová. Zdroj: Svoboda & Williams

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Výdělek z nákupu a prodeje rezervačních smluv nemusí být vůbec malý. Stavitelé bytů však z takových obchodů nadšeni nejsou, říká Michaela Koudelová, obchodní manažerka realitní kanceláře Svoboda & Williams.

Co je příčinou obchodů s rezervačními smlouvami?

Stejně jako se na burze obchoduje s budoucími pozicemi, takzvanými futures, obchoduje se s budoucími kupními smlouvami na byty v developerských projektech. Investoři si rezervují jednu či více jednotek v připravovaném projektu, vyberou nejlepší byty a spekulují na zvyšování cen v průběhu výstavby. Druhou příčinou může být změna rodinné situace kupujícího v mezidobí od rezervace nemovitosti do doby, než se může nastěhovat. Průměrná délka obchodu při nabízení jednotek v developerských projektech je totiž od zahájení předprodeje do předání bytů dva až tři roky.

O jak častý jev jde?

V nabídce Svoboda & Williams jsou postoupení budoucích smluv spíše marginální. Na trhu registrujeme i společnosti, které se právě na přeprodej rezervovaných bytů specializují. Nicméně v poslední době se developeři spekulativním nákupům začínají bránit a ve smlouvách si vymiňují zákaz postoupení. Stejně tak u zájemců o koupi bytů jsme u nabídek postoupení smluv budoucích zaznamenali nechuť platit cenu navýšenou o často docela vysoké „odstupné“.

Jaký může být zisk z takového obchodu?

Současná situace na trhu, kdy ceny bytů v novostavbách vzrostly v Praze meziročně o 13 procent, napovídá, že zisk může být opravdu zajímavý.

Týkaly se tyto transakce jen masového segmentu, nebo třeba i luxusních bytů?

Luxusnějších projektů se to zpravidla nedotýká, neboť klienti v podobných projektech chtějí bydlet. Je to jev, který se projevuje především ve středním segmentu nemovitostí.

Co s tímto typem transakcí udělá zpřísnění hypoték?

Celá regulace bude mít zřejmě vliv na celkové zpomalení realitního trhu. Už nyní v posledních třech měsících zaznamenáváme v prémiovém segmentu ochlazení poptávky. Jak blíže se restrikce na poskytování hypotečních úvěrů ze strany České národní banky projeví a zda bude pro podobné spekulativní obchody prostor, ukáže jen čas.