Pražský magistrát potvrdil zvýšení daně z nemovitosti

Staré činžovní domy (vlevo) v Praze na Újezdě (ilustrační foto)

Staré činžovní domy (vlevo) v Praze na Újezdě (ilustrační foto) Zdroj: Michael Tomeš/E15

Praha (ilustrační foto)
Magistrát Prahy
Staré činžovní domy (vlevo) v Praze na Újezdě (ilustrační foto)
Ilustrační foto
5
Fotogalerie

Ve velké části Prahy se zvýší daň z obytných nemovitostí, v případě těch komerčních se zdvojnásobí na celém území metropole. Vyplývá to z úpravy vyhlášky pro výpočet daně, kterou ve čtvrtek schválili pražští zastupitelé. Městské části si mohly určit, zda daň u rezidenčních domů zvýší, z těch velkých tak učinily Praha 1, 3, 7, 8, 10, 11 a 12. Proti vyhlášce jako celku se postavila například Praha 4 nebo Praha 6. Zvýšení kritizovala opoziční ODS i koaliční TOP 09, na jednání se k němu negativně vyjádřili i zastupitelé některých městských částí.

Podle primátorova náměstka Pavla Vyhnánka (Praha Sobě) vychází úprava z požadavků starostů. Celkem 53 z 57 městských částí podle něj vyslovilo souhlas s návrhem vyhlášky a přes 30 z nich chce zvýšit daň nejen u komerčních, ale i obytných nemovitostí. "Tento výsledek považuji za jednoznačný a rád bych na vás apeloval, ať vyslyšíme přání městských částí," řekl náměstek zastupitelům. Dodal, že daň z nemovitostí představuje stálý příjem radnic, které mohou peníze navíc využít k pokrytí stoupajících nákladů na platy zaměstnanců nebo stavební práce.

Proti je opozice i koaliční partneři

Proti návrhu se postavila nejen opozice, ale i koaliční TOP 09. Její předseda Jiří Pospíšil označil za alibistická slova náměstka Vyhnánka, že pouze tlumočí požadavky městských částí. Zvyšování daní podle něj má být tím úplně posledním řešením fiskálních problémů. "Zvažme ještě, jestli není nějaká cesta, než jakou se vydáváme," uvedl. Dodal, že TOP 09 prosazuje zrušení daně z nabytí nemovitosti, o kterém bude na návrh Senátu hlasovat Sněmovna. Zastupitelé ve čtvrtek v této souvislosti schválili, že pokud poslanci zrušení neodhlasují, Praha využije své zákonodárné iniciativy a znovu je předloží.

Proti návrhu hlasovali všichni zastupitelé opozice, tedy ODS a hnutí ANO. "Od začátku jsme nepodporovali zvýšení daně, protože si myslíme, že město by mělo hledat úspory v provozních výdajích, a nikoliv v peněženkách občanů Prahy," uvedl předseda klubu ANO Patrik Nacher.

Jak se bude daň počítat? 

Daň z rezidenčních nemovitostí se počítá podle zastavěných metrů, zvlášť se daní pozemky. Základ daně za metr čtvereční činí v případě obytných nemovitostí dvě koruny. Tento základ se poté násobí dvěma koeficienty - místním a velikostním. Vyhláška zvyšuje místní koeficient v celé Praze z úrovně jedna na úroveň dva, zároveň však výchozí hodnotu velikostního koeficientu snižuje ze stupně pět na 2,5. V případě stometrového bytu se tak základ daně 200 korun nově bude násobit místním koeficientem dva a následně sníženým velikostním koeficientem 2,5. Celková částka - 1000 korun - se nezmění.

Městské části nicméně dostaly možnost velikostní koeficient zvýšit až do úrovně pět, který fakticky znamená zdvojnásobení daně. Nejvyšší úroveň stanovily radnice Prahy 1, Prahy 3, Prahy 7, Prahy 8, Prahy 10, Prahy 18, Prahy 22, Březiněvsi, Ďáblic, Dolních Chaber, Kolovrat, Kunratic, Lysolají, Petrovic, Řeporyjí, Slivence, Suchdola, Šeberova, Troji, Újezda a Zbraslavi.

Jiná je situace v případě nemovitostí užívaných k podnikání. Mají zaprvé vyšší základní sazbu a zadruhé se na ně nevztahuje velikostní koeficient, ale zvláštní komerční koeficient, který má zůstat na stejné úrovni jako dosud. Zvýšení místního koeficientu, který ovlivňuje všechny objekty, tak bude v celé Praze znamenat zdvojnásobení daně pro komerční nemovitosti.

 Zvýšení daně přehledně

Městská částNový velikostní koeficient
Praha 15
Praha 22,5
Praha 35
Praha 42,5
Praha 52,5
Praha 62,5
Praha 75
Praha 85
Praha 92,5
Praha 105
Praha 114,5
Praha 123,5
Praha 132,5
Praha 142,5
Praha 152,5
Praha 162,5
Praha 172,5
Praha 185
Praha 192,5
Praha 202,5
Praha 212,5
Praha 225
Benice4,5
Běchovice2,5
Březiněves5
Čakovice2,5
Ďáblice5
Dolní Chabry5
Dolní Měcholupy2,5
Dolní Počernice2,5
Dubeč3,5
Klánovice4,5
Koloděje3,5
Kolovraty5
Královice2,5
Křeslice3,5
Kunratice5
Libuš3,5
Lipence3,5
Lochkov2,5
Lysolaje5
Nebušice4,5
Nedvězí3,5
Petrovice5
Přední Kopanina2,5
Řeporyje5
Satalice2,5
Slivenec5
Suchdol5
Šeberov5
Štěrboholy2,5
Troja5
Újezd5
Velká Chuchle2,5
Vinoř3,5
Zbraslav5
Zličín2,5

Zdroj: MHMP